Már a parlament előtt van az a népi kezdeményezés, amely alapján az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelésének ügyét.

A népi kezdeményezést a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) indította. Javaslatuk így szól: “Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését”.

Az aláírásgyűjtési ívet még márciusban hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB), a SZEF pedig a rendelkezésre álló négy hónapban csaknem 70 ezer aláírást gyűjtött össze.

Az aláírásgyűjtési ívek – véletlenszerű mintavétellel történő – ellenőrzése során megállapították, hogy az aláírások között legalább 61.647, illetve legfeljebb 63.577 érvényes található.

Ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendre kelljen vennie és meg kelljen tárgyalnia egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer támogató aláírás szükséges. A parlament azonban ekkor sincs döntési kényszerben. (Ezt csak ügydöntő népszavazással lehet kikényszeríteni.)

Bordás Vilmos OVB-elnök Kövér László házelnöknek küldött tájékoztatása és a választási bizottság határozata csütörtökön jelent meg az Országgyűlés honlapján.

Varga László, a SZEF elnöke az MTI-nek elmondta: az elsődleges kérdés az, hogy amikor a parlament teljesíti az újratárgyalásról szóló kötelezettségét, milyen társadalmi vitát akar folytatni a nyugdíjszabályokról általában.

Véleménye szerint akkor lehet majd “értelmesen beszélni” egy általános nyugdíjkorhatárról, valamint ehhez viszonyítva egyes foglalkoztatási területeken valamilyen kedvezményről, ha a nyugdíjszabályok figyelembe veszik a munkavállalók eltérő munkaterheit, azt, hogy egy bizonyos életkor után bizonyos tevékenységek nem végezetők a társadalom által elvárt színvonalon. Példaként említette a közszolgálat területén a szociális ellátást, az egészségügyet, a rendvédelmet és az oktatást.

Varga László ugyanakkor megjegyezte, az a “félelme”, hogy a parlament nem lesz hajlandó ilyen vitát folytatni.

A parlament 2009 májusában az akkori kormány javaslatára – szocialisták és szabad demokraták szavazataival – döntött a nyugdíjkorhatár fokozatos, 62-ről 65 évre való felemeléséről.