Egyéni képviselői indítványként vinné az Országgyűlés elé a Fidesz az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló törvényt, így kerülve ki a szakmai szervezetekkel való egyeztetési kötelezettséget – írta a Népszava csütörtökön.

A lap emlékeztet, hogy 1998-ban – az első Orbán-kormány idején – már benyújtottak egy javaslatot ilyen irányú átalakításra, azonban az – mivel nem volt meg a kétharmados többség – elbukott az ellenzéken.

Az akkori javaslatban az szerepelt, hogy a kabinet az igazságügy-miniszteren keresztül irányítaná az ügyészséget, elvi iránymutatást adhatna az eljárásokban az ügyészi tevékenység fő irányaira. A miniszter emellett kivételes esetekben írásban, indoklással egyedi utasítást is adhatna a legfőbb ügyésznek. Az akkori javaslat szerint a jövőben nem az államfő javaslata alapján választanák, hanem a kormányfő javaslatára neveznék ki a legfőbb ügyészt.

Azt, hogy pontosan milyen javaslat kerül a Ház elé, nem tudni, ám az biztos, hogy különösebb egyeztetésre nem lesz szükség, az egyéni indítványok esetében ugyanis erre nincs semmiféle kötelezettség – írta a Népszava.

A lapnak korábban nyilatkozó szakértők nem tartották “ördögtől valónak” az ügyészség kormány alá rendelését. Kovács Tamás jelenlegi ügyészségi vezető. A napokban az új alkotmány elkészítésével kapcsolatban épp az interpellálhatóság megszüntetésére tett javaslatot. Kovács viszont a korábbi kormányötlettel ellentétben azt szeretné, ha a jelenlegi feles többség helyett kétharmadossal választanák meg a legfőbb ügyészt.

A teljes cikk elolvasható a Népszava Online oldalán →