Rendkívüli ülést tartott kedd reggel a házbizottság az LMP kezdeményezésére azzal összefüggésben, hogy a hétfői plenáris ülésen, az azonnali kérdések órájában a jobbikos Lenhardt Balázs a “cigánybűnözés” és a “cigányterror” kifejezéseket használta. Az érintett országgyűlési képviselő fenntartja kijelentéseit.

A házbizottság ülése után Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta, pártja álláspontja szerint az említett kifejezéseknek a használata – függetlenül a beszélő képviselő szándékától – alkalmas arra, hogy magyar választópolgárok meghatározott csoportját morálisan értéktelenebbnek tüntesse fel, különböző társadalmi csoportokhoz tartozó polgárok méltóságát sértse. Felhívta a figyelmet arra, hogy a politikusoknak fokozott felelősségük van abban, milyen kifejezéseket használnak.
“Itt nem LMP-s képviselők, nem roma képviselők, nem ilyen vagy olyan képviselők érzékenységéről van szó”, hanem egyrészt azoknak az embereknek az érzékenységéről, akiknek a morális megítélése emiatt sérülhet, másrészt azokról az emberekről, akik között a gyűlöltség fokozására alkalmas az ilyen jellegű kifejezéseknek a folyamatos használata – mondta a frakcióvezető.

Közölte azt is, helytelennek tartják, hogy Jakab István, az ülés levezető elnöke nem tette szóvá azt, milyen szavak hangzanak el az ülésteremben. Schiffer András szerint rendkívül következetlen, hogy míg “ízetlen poénkodásoknál” hatalmas balhét csapnak, addig az olyan kifejezések használatánál, mint hétfőn, azt mondják, nem kívánnak politikai vitába bonyolódni az ülésvezetéssel kapcsolatban.

Felidézte, hétfőn, a történtek után frakciótársa, Szabó Rebeka ügyrendi kérdésben kért szót, és azt kérte Jakab Istvántól, észrevételezze, hogy megengedhetetlen az ilyen kifejezések használata. Jakab István fél perc után – a rendelkezésre álló egy perc helyett – elvette a szót Szabó Rebekától, és azt mondta, az ülés vezetését a képviselők nem bírálhatják – ismertette. Ha valami méltatlan, ez az – közölte Schiffer András.
A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Hegedűs Tamás a házbizottság keddi ülése után úgy értékelte, hogy frakciótársa hétfői felszólalása nem volt stigmatizáló, az konkrét esetekre vonatkozott. Mint fogalmazott, nevükön nevezte a dolgokat, ami nem jelent stigmatizációt. “A felületes általánosítástól eddig is tartózkodtunk, és ezután is tartózkodni fogunk” – mondta. Véleménye szerint egy ilyen vita a normál politikai vitának a része, és ellenzik, hogy ebből ügyrendi kérdést csináljanak.

Ha felmerül olyan igény, hogy felhatalmazzák a házvezetést arra, hogy bizonyos esetekben korlátozhassa a szólásszabadságot, akkor azt a Jobbik határozottan ellenzi – jelentette ki a politikus, megjegyezve, ellene vannak annak, hogy tabuként kezeljenek egyes kifejezéseket. “Megértjük az érzékenységet ebben a kérdésben, de elsősorban mi az áldozatokkal érzünk együtt” – mondta.

Hegedűs Tamás tájékoztatása szerint a házbizottság nem foglalt állást az ügyben.

A testület tanácskozása után Lenhardt Balázs azt mondta, fenntartja hétfői kijelentéseit. Szerinte a probléma nem egyes kifejezések használata, hanem “az a tényállapot, ami megtörténhet ma, 2010-ben Magyarországon”. “Amikor +cigánybűnözésről+ beszélünk, nem azt gondoljuk (…), hogy minden cigány bűnöző lenne, tisztességes, érvényesülni akaró cigányok is vannak. Vannak viszont olyan bűncselekménytípusok, amelyeket jellemzően a cigány etnikum követ el” – fejtette ki véleményét.

Az elhangzottakra Schiffer András úgy reagált: abban nincs vita közöttük, hogy robbanásveszélyes helyzet van Magyarország több régiójában, ahol a nyomor felülmúl minden képzeletet. Szerinte azonban a Lenhardt Balázs által is felvetett jelenségek előidézője a nyomor, a kizsákmányolás, a kitaszítottság.