Január elsejétől a kereskedőknek kötelező jelleggel már azelőtt meg kell adniuk bizonyos adatokat a vámhatóságoknak, hogy a rakományuk megérkezne az EU területére, illetve elhagyná azt.

Január elsejétől a kereskedőknek olyan elektronikus nyilatkozatot kell benyújtaniuk a vámhatóságokhoz, melyek az adott áru biztonsági adatait tartalmazzák. Mindezt még azelőtt kell megtenniük, hogy az áru elhagyná az Európai Unió területét, illetve megérkezne oda.

Az intézkedés célja, hogy ezzel is fokozzák a nemzetközi kereskedelem biztonságát, lehetővé téve a vámhatóságok számára, hogy az előre megkapott információk alapján jobb kockázatelemzést készíthessenek, és ezzel javítsanak a célzott ellenőrzéseken. (Az intézkedés annyiban nem új, hogy a 2009 júliusa óta tartó átmeneti periódus alatt a kereskedőknek volt idejük és lehetőségük az új rendszerhez alkalmazkodni.)

A Bizottság abban bízik, hogy az új szabály révén a hatóságok sokkal inkább a nagyobb kockázatú rakományra tudnak majd koncentrálni.

Az, hogy milyen típusú adatokat kell megadni, alapvetően a szállítás módjától és – miként kiadott közleményében a Bizottság fogalmazott – a résztvevő kereskedők megbízhatóságától függ. Így például a kért információk kitérhetnek az áru leírására, az exportőr adataira, a szállítás útvonalára éppúgy, mint az esetleges veszélyekre.

Az adatok beszolgáltatásának határideje szintén a szállítás módjától függ: így lehet az, hogy tengeri rakomány esetében a berakodás előtt 24 órával, közúton érkező áru esetében pedig a megérkezés előtt egy órával kell az információkat leadni.