A nagy felhajtással beharangozott átfogó ellenőrzések ellenére – minő véletlen – évek óta egyszer sem észlelték ezt a fogyasztóvédelmi hatóságok.

A Füstirtók Egyesület decemberi közérdekű bejelentésére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) nem volt hajlandó elkötelezni magát, kívánnak-e átfogó ellenőrzés indítani az ügyben.

A Füstirtók Egyesülete az utóbbi hetekben számos nagy élelmiszer áruházban érdeklődött, miért nem jelölik a cigaretták árát. Az eladók szerint a gyártók utasítására nem tehetik ki az árakat a cigaretta értékesítésére elkülönített üzletrészek cigarettaállványaira, illetve az árlistákat a pénztárak felett elhelyezett cigarettabokszok oldalára.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) 14.§-a részletesen szabályozza az egyes termékek árának feltüntetésére vonatkozó előírásokat. A 14.§ (1) bekezdése szerint: A fogyasztót – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a külön jogszabályban meghatározottak szerint kell írásban tájékoztatni kell a fogyasztóknak megvételre kínált termék eladási áráról és egységáráról, illetve a szolgáltatás díjáról. A termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet 2. § (1) bekezdése szerint: A termék eladási árát – a (2) és a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel a) a terméken, annak csomagolásán vagy a termékhez egyéb módon rögzítve, vagy b) a közvetlenül a termék mellett elhelyezett egyedi árkiíráson vagy a fogyasztó számára a megvenni kívánt termék kiválasztásakor könnyen hozzáférhető árjegyzéken (ideértve az étel-, illetve itallapot is) kell feltüntetni. . Mivel fogyasztók a cigaretta esetében nem juthatnak abba a helyzetbe, hogy a konkrét terméket annak megvásárlása előtt kézbe vegyék, ezért a polcokra kihelyezett cigaretták esetén a polcokon kellene az árat jól láthatóan feltüntetni, zárt bokszokból történő árusítás esetén pedig a könnyen hozzáférhető árjegyzék a törvényi előírás.

A fogyasztóvédelmi hatóságok hosszú évek óta szemrebbenés nélkül eltűrik az árfeltüntetés hiányát. A Füstirtók átfogó ellenőrzésre tett javaslatára Pintér István, az NFH főigazgatója azt közölte, hogy az ilyen hivatalból indított ellenőrzésre csak az éves program részeként kerülhet sor, amit a miniszternek is jóvá kell hagynia. Arról nem nyilatkozott beveszik-e jövő évi programjukba a javaslatunkat.

Az Orbán kormány hivatalba lépése óta még a korábbiaknál is együttműködőbb az NFH a dohányiparral, rendre az érdeküknek megfelelően értelmezik a Füstirtók Egyesülete által bejelentett jogsértéseket, annak ellenére, hogy szinte mindig elvesztik az emiatt indult pereket a bíróságokon.