Az Európai Parlament plenáris ülése tegnap megszavazta az Európai Unió jövő évi költségvetését, ezzel elhárult annak a veszélye, hogy az EU 2011-ben is speciális szabályok alapján a 2010-es év költségvetésével dolgozzon, a hír a magyar elnökségnek is könnyebbséget jelent.

A mai döntés nagy könnyebbséget jelent a Tanács következő soros elnökének, azaz Magyarországnak, ennek értelmében Budapestnek nem kell e kérdéssel foglalkozia elnöksége alatt. Korábbi megállapodás szerint a jövő évi uniós büdzsében a kiadások összege 126,5 milliárd euró lesz, 2,9 százalékkal több a tavalyi 123 milliárdnál.

A 2011-es költségvetésről szóló egyeztetések még november közepén futottak zátonyra, amikor a Parlament és a Tanács képviselői nem tudtak megállapodni a jövő év költségvetésének részleteivel kapcsolatban. Az egyeztetések ezután tovább folytak az intézmények között, a Bizottság a kudarc után viszonylag hamar, még november végén ismertette új javaslatát a jövő évi költségvetésre, ezt múlt héten elfogadta az EP szakbizottsága, ma pedig az EP plenárisa.