Egy számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítvány bruttó 200 ezer forintban maximálná a költségvetési szervek dolgozóinak éves cafetáriakeretét. Ez a kitétel a jövő évi költségvetés tervezetének indoklásában szerepelt, de a törvény szövegében nem.

A bizottság a 2011. évi költségvetéshez nyújtotta be azt a módosító indítványát csütörtökön, amelyben új passzussal egészítené ki a büdzsét: “a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria kerete 2011. évben nem haladhatja meg a bruttó 200 000 forintot”.

Indoklásuk szerint erre azért van szükség, mert biztosítani kell a költségvetési hiánycélt, valamint a különböző jogviszonyokból eredő eltérések mérséklése érdekében szükséges egy egységes – a legtöbb jogviszonytörvény maximális összegénél jelentős mértékben alacsonyabb – összegű felső határ meghatározása az éves szinten adható cafetériajuttatás keretére vonatkozóan.

A parlament jövő hétfőn dönt a 2011. évi költségvetéshez benyújtott, második körös módosító indítványokról, a büdzséről pedig csütörtökön szavaz.

A büdzsé tervezetének indoklásában szerepelt eddig – a bürokráciacsökkentő tételek között -, hogy a cafetéria juttatás 2011-ben dolgozónként legfeljebb 200 ezer forint összeggel tervezhető; a passzus azonban nem volt a törvényi rendelkezések között.

Idén év elején több sajtóhír is megjelent arról, hogy egyes minisztériumok évente akár bruttó 850 ezer forint cafetériajuttatást adtak a köztisztviselőinek.

Az origo.hu internetes portál januárban azt írta: a cafetáriarendszert bevezető kormányrendelet értelmében a minisztériumok határozták meg január 5-ig, hogy 2010-ben mekkora keretösszegből választhatják ki a dolgozóik, milyen béren kívüli plusz juttatásokat szeretnének. A portál akkori összegzése szerint a földművelésügyi tárcánál 650 ezer, az önkormányzati minisztériumnál, illetve a Miniszterelnöki Hivatalnál 750 ezer forint volt ez az éves keret dolgozónként.