2010. december 20-án megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának Ellenőrző albizottsága, aminek feladata a Honvédelmi és rendészeti bizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtásának, társadalmi és gazdasági hatásainak figyelemmel kísérése.

Az albizottság egyhangú szavazással, a kormánypárti és az ellenzéki képviselők egyöntetű támogatásával fogadta el a következő félévi munkatervét. Eszerint az albizottság át fogja tekinteni az elmúlt hónapokban elfogadott, az alapvető jogok érvényesülését, továbbá a honvédelmi és rendészeti szervek állományát közvetlenül és jelentősen érintő törvényjavaslatok érvényesülését.

Így sor kerül a szabálysértési törvény és a büntető törvénykönyv közbiztonságra gyakorolt hatásának értékelésére, köztük olyan hevesen vitatott intézkedések hatásainak vizsgálatára, mint a fiatalkorúak elzárása vagy a szabálysértési őrizet alkalmazhatóságának kiterjesztése.

Az albizottság meg fogja vizsgálni továbbá, hogy a Rendőrség új, ősszel elfogadott rendészeti törvénycsomaggal kialakított szervezeti struktúrája beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Ennek keretében az albizottság munkaterve előirányozza a Terrorelhárítási Központ vezetőjének meghallgatását is. A szervezeti struktúraváltozás mellett a bevezetett új jogintézmények, mint például a megbízhatósági vizsgálat tapasztalatainak értékelése is napirendre fog kerülni tavasszal.

Az albizottság áttekinti a honvédelmi törvény módosításának hatásait is, különös tekintettel a jövő év január 1-től felálló önkéntes védelmi tartalékos rendszerre.