Az igazságszolgáltatás világa sok szerzőt megihletett már, de Kengyel Miklós könyve egészen más oldaláról mutatja be a bíróságokat.

A tankönyveiről és monográfiáiról ismert jogászprofesszor több évtizede foglalkozik a pereskedés kultúrájával. Most megjelent könyve, amelyet több mint hatszáz fénykép és rajz illusztrál, a középkortól egészen napjainkig mutatja be a bírósági épületeket, külön fejezetet szentelve a XIX. században épült és mai is csodált igazságügyi palotáknak, Magyarországon és szerte a világban. Sorra veszi a tárgyalóterem elmaradhatatlan kellékeit, feltárva a berendezési tárgyak nyílt vagy rejtett jelentéstartalmát. A bírósági tárgyalás mint „kosztümös darab” című fejezetben több mint ötven ország bíráinak, ügyészeinek és ügyvédjeinek a hivatali viseletével ismerkedhet meg az olvasó.

A könnyed stílusú mű magával ragadja az olvasót és a rendkívül gazdag képanyag segítségével szórakoztató és látványos módon mutatja be a bíróságok világát. Az olvasmányos stílus és a tudományos igényesség egyesül a könyvben, amelynek eredménye-ként a szakmabelieken kívül mások számára is kellemes időtöltést ígér e könyv.

A könyv címe, kiadó: Perkultúra. A bíróságok világa – a világ bíróságai. Dialóg Campus Kiadó, 2011.