A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása a Budapest XV. kerületi Szent Korona Általános Iskola és Óvoda tárgyában.

A vizsgálat megállapította, hogy a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda Ozmán utca 2. számú telephelyének átszervezését megalapozó önkormányzati döntés során a döntéshozó nem tárta fel, illetve nem vette kellő mértékben figyelembe a Mozdonyvezető utcai óvoda környezetminőségi jellemzőit, így környezetpolitikai szempontok alapján megalapozatlan döntést hozott.

A tartalmi szempontból is kifogásolható önkormányzati döntés következményeként a gyermekek környezeti szempontból rosszabb helyzetbe kerültek. A döntéshozatal során a gyermekek mindenek felett álló érdekének érvényesítéséhez fűződő alapelv sérelme a gyermekek egészséges környezethez való alkotmányos jogának sérelmét okozta.

A kialakult helyzet fenntarthatósága, a közoktatási intézményben ellátásban részesülő gyermekek egészséges környezethez való alkotmányos joga érvényesülése érdekében a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa ajánlással fordul a XV. kerületi Önkormányzathoz, valamint jogalkotási javaslattal fordul a jogalkotóhoz.

A teljes állásfoglalás megtekinthető itt.