Közérdekből nyilvános, azaz nem minősül banktitoknak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a BHD Hőerőmű Zrt. közötti hitelszerződés, az azzal összefüggésban kibocsátott hiteligérvény, a megtérülési számítások, valamint az üzleti tervek – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

Beadvány nyomán vizsgálta Jóri András, hogy közérdekű adat-e Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a BHD Hőerőmű Zrt. közötti hitelszerződés, az azzal kapcsolatban kibocsátott hiteligérvény, a hitelezés vállalásának alapjául szolgáló megtérülési számítások, valamint az üzleti tervek.

A Magyar Fejlesztési Bank a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján közfeladatot ellátó szerv. A bankkal szerződést kötő természetes és jogi személyeknek számolniuk kell azzal, hogy a bank jogállásából eredően a szerződések adatai közérdekű adatnak minősülhetnek, így azokról bármely érdeklődő tudomást szerezhet.

Az adatok megismerésének korlátját képezhetik az üzleti titokra és a banktitokra vonatkozó szabályok: a Polgári Törvénykönyv azonban csak a technológiai eljárásokra, a műszaki megoldásokra, a gyártási folyamatokra, a munkaszervezési és logisztikai módszerekre, továbbá a know-how-ra vonatkozó adatokat részesíti védelemben a közérdekű adatok igénylése során.

Tekintettel arra, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát korlátozó rendelkezéseket megszorítóan kell értelmezni, a Magyar Fejlesztési Bank a banktitokra hivatkozással nem tagadhatja meg közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát, különösen nem a megkötött szerződések legalapvetőbb adataira vonatkozóan (szerződő felek, hitelösszeg, kamat, visszafizetési határidő, stb.) – foglalt állást a biztos.