Felajánlotta együttműködését az EU előtt álló legfőbb kihívások Kezelésében az európai szocialisták frakcióvezetője, aki egyúttal a médiatörvény visszavonására kérte a magyar kormányfőt.

„Aggodalomtól vezérelve, közös erőfeszítéseket igénylő kihívások idején fordulok Önhöz, a Tanács soros elnöki tisztét betöltő kormányfőhöz” – így kezdődik az a nyílt levél, amelyet Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának vezetője intézett a magyar kormányfőhöz. A szocialista politikus kiemelte, hogy a következő fél évben „erőteljes és bátor fellépésre lesz szükség a legsürgetőbb problémák megoldásához”.

Martin Schulz a legfontosabb feladatok közé sorolta a pénzpiacok válságának leküzdését és „a fenyegető mértéket öltő valutaspekuláció visszaszorítását”, a költségvetési problémák megoldását tagállami és európai szinten egyaránt, a magas foglalkoztatási arány elérését, „természeti életfeltételeink védelmét” és a romakérdést, melyet a magyar elnökség is prioritásként kezel.

A politikus szerint ezen kihívások kezelése erőteljes intézményi együttműködést igényel. „Mi, európai szociáldemokraták tisztában vagyunk az Ön és közöttünk számos területen fennálló véleménykülönbségekkel” – húzta alá Schulz, aki ugyanakkor közölte azt is, hogy készen állnak az együttműködésre.

A levél kitér a közelmúltban elfogadott magyar médiatörvényre is. A szocialista képviselőcsoport feje rámutatott, hogy a jogszabály „hatalmas nemzetközi vita tárgya”, amely időközben a magyar elnökség „terhévé vált”.

„Ennek fényében kérem Önt, vonja vissza ezt a törvényt, hogy ezáltal több időhöz jusson az országa számára egy olyan médiajog kialakításához, amely összhangban áll alapvető, közös európai szabályainkkal és közös értékeinkkel, és amely által Ön fontos lépést tesz az Ön által vezetett elnökség sikere felé” – hangsúlyozza az Orbán Viktornak címzett levél, hozzátéve még, hogy a magyar elnökség sikere hozzájárulhat Európa megerősítéséhez, ami „közös célunk”.