Ezen a héten Strasbourgban üléseznek az Európai Parlament képviselői, sok fontos ügy mellett szerdán mutatja be Orbán Viktor miniszterelnök a EP-nek Magyarország elnökségi programját. Ezelőtt hétfőn is reflektorfénybe kerül Budapest: a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban rendkívüli ülést tart az EP polgári szabadságjogokkal foglalkozó szakbizottsága.

A január 17-20-i plenáris ülés egyik legfontosabb mozzanata lesz, mikor a parlamenti képviselők az Európai Tanács jelenlegi és korábbi elnökségének miniszterelnökeivel vitáznak.

Orbán Viktor a magyar elnökség prioritásait szerdán mutatja be, Yves Leterme kedden foglalja össze a belga elnökség eredményeit. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a decemberi EU csúcsról tart áttekintőt.

A plenáris további fontos témái:

Szavazás a betegek külföldi gyógykezeléshez való jogairól

A Parlament és a Tanács karácsony előtt egyértelműbb szabályokban állapodott meg a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozóan. A képviselők szerdán szavaznak arról a jogszabálytervezetről, mely az engedélyezést és visszatérítést érintő kulcsfontosságú pontokat tartalmazza.

Az EU szankciókat vezethet be Fehéroroszország ellen

A Parlament a fehéroroszországi ellenzéki vezetők letartóztatásáról és a tüntetők elleni rendőri túlkapásokról tart vitát. A szavazásra kerülő állásfoglalás alapján az EU a vízumkiadás megtagadásával valamint a pénzeszközök befagyasztásával szankcióikat szabhat ki a választási csalással vádolt fehéroroszországi elnök, Alexander Lukashenko és a többi kormányzati vezető ellen.

Új jogi keret az EU és Szerbia közötti kapcsolatokban

Az EP képviselők szerdán az EU és Szerbia közötti stabilizációs és társulási megállapodás elfogadásáról vitáznak. A megállapodás hatályba lépéséhez a Parlament jóváhagyása és a tagállamok megerősítése szükséges.

Nemzetközi örökbefogadás az EU-ban

A kiskorúak érdekeinek védelmében a szülőknek joguk van más európai tagállamból gyermeket örökbe fogadni, vélik a parlamenti képviselők. Hétfőn az unión belüli nemzetközi örökbefogadáshoz való jog biztosítására kérik fel a Bizottságot, ezáltal az elhagyott gyermekek nem kényszerülnének árvaházakba. Az állásfoglalásról szerdán szavaz a Parlament.

Litvánia: kétes törvénytervezet a melegek jogairól

A képviselők a Bizottságot a litván törvénytervezettel kapcsolatos lépéseiről kérdezik. Szerintük a litván törvénymódosítás jelentősen korlátozná a szólásszabadságot és a szabad véleménynyilvánítás jogát, a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogainak nyilvános támogatását, vagy a nemi alapon történő és a szexuális irányultság miatti hátrányos megkülönböztetés elleni fellépést.

Haiti egy évvel a földrengés után

Kedden este a parlamenti képviselők a 2010. január 12-i haiti földrengést követő uniós újjáépítési erőfeszítésekről tárgyalnak. A földrengésnek számos borzasztó következménye volt: Tomas hurrikán, kolerajárvány, feszült kimenetelű elnökválasztás valamint törékeny állami intézmények.

Rendkívüli LIBE ülés

Hétfő este tartja ülését a magyar médiatörvény ügyében az EP polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE), a kulturális bizottság közreműködésével. Az ülésre meghívták Neelie Kroes és Viviane Reding EU-biztost is. Előbbi a digitális kérdések, illetve a média ügyeiben illetékes, utóbbi az alapvető szabadságjogokkal foglalkozik. Reding – arra hivatkozva, hogy a törvény ügyében az uniós végrehajtó testület részéről Kroes jár el – nem vesz részt a LIBE ülésén. A tanácskozáson a magyar kormányt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter képviseli.