Az Európai Bizottság még ezen a héten levelet küld a magyar kormánynak, és abban újra kifejti a médiatörvénnyel kapcsolatos ellenvetéseit – közölte kedden Strasbourgban José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó testület vezetője.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén képviselői kérdésre válaszolva Barroso hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy most Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, az országot ugyanolyan tisztességes és elfogulatlan elbírálásban kell részesíteni, mint bármely más tagállamot. Barroso – mint mondta – “tisztázó választ vár” a magyar kormánytól a törvénnyel kapcsolatos uniós aggodalmakra.

Szavait utóbb megerősítette egyik szóvivője is, hangsúlyozva, hogy az Európai Bizottság által küldendő levél a helyzet “tisztázását” kéri majd Budapesttől, és ekként nem számít hivatalos “figyelmeztetésnek”, ami a brüsszeli bizottság részéről az első lépést jelentené egy Magyarországgal szembeni esetleges jogsértési eljárásban.

A magyar miniszterelnök eközben Strasbourgban megbeszélést folytatott az Európai Parlament szocialista, liberális, valamint zöldpárti frakcióvezetőivel, majd találkozott Jerzy Buzek EP-elnökkel. Utána a néppárti, a szocialista, valamint a jobbikos magyar EP-képviselőkkel ült le együttes megbeszélésre.

Magyar EP-források szerint Orbán Viktor a rendezvényen egyebek közt arról beszélt, hogy el kell választani egymástól az EU-elnökség ellátásával kapcsolatos magyar prioritásokat és a magyar belpolitikai folyamatokat. A kormány az uniós elnökség alatt is határozott belpolitikai irányvonalat kíván követni – mondta eszerint Orbán Viktor. Este a magyar kormányfő saját pártcsaládjának, a néppártiaknak a frakcióülésén vett részt.

Az elmúlt napokban európai politikusok több olyan nyilatkozatot tettek, amelyben emlékeztettek arra: Orbán Viktor nemrégiben megígérte, hogy amennyiben az Európai Bizottság elemzése hiányosságokat tár fel a médiatörvényben, akkor a helyzetet orvosolni fogják.