Fogyasztók ezreit verik át a fogyasztói csoportok, melyek reményt és ígéreteket igen, pénzt azonban nem nyújtanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek. Ezért a fogyasztók teljes éberségén túl ezen vállalkozások tevékenységének teljes betiltása, illetve szigorú szabályozása szükséges.

„Pénzügyi gondja van? Megoldjuk!” „Akár bárlistásoknak is!” „Akár nyugdíjasoknak is!” Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják az elsősorban ingyenesen kapható újságok reklámjaiban a fogyasztókat a fogyasztói csoportok. Ezek a vállalkozások a fogyasztókkal szóban elhitetik, hogy a szerződés aláírását követően nagyon gyorsan pénzhez jutnak, melyet sok esetben nem nagy összegű ingatlanvásárlásra, hanem például egy egyszerű lakásfelújításra szeretnének felhasználni. A rendkívül profi marketingeszközöket használó vállalkozások kihasználva a fogyasztók tudatlanságát, ráveszik a szerződések aláírására őket.

A már egyébként is anyagi gonddal küszködő fogyasztók ezt követően még nagyobb bajba kerülnek, fizetik a részleteket, abban a hitben, hogy hitelszerződést kötöttek. Pénzt nem kapnak, ellenkezőleg, veszítenek, akár több százezres összegeket is. Ezen fogyasztói csoportok ugyanis nem hitelt nyújtanak, ellenkezőleg, pénzt szednek a csoport tagjaitól. Ha pedig egy sorsolást követően valakinek hatalmas szerencséje van, hozzájut az általa kiválasztott termékhez. De az is előfordul, hogy a teljes szerződési időtartam alatt nem lát sem árut, sem pénzt. A szerződések időtartama minimum öt év, de nem ritka, hogy tizenöt évig szólnak. Ha lejár a szerződés – és a fogyasztói csoportot üzemeltető vállalkozás nem szűnt meg – akkor talán van rá esély, hogy visszakapja a pénzét a fogyasztó. Mindezek miatt minden egyes fogyasztó figyelmét fel kell hívnunk arra, hogy semmiképpen se írjon alá fogyasztói csoportba történő belépésről szóló szerződést, bármilyen csábítónak is tűnik az ajánlat.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja szerint felháborító, hogy semmiféle jogi szabályozás nem vonatkozik ezen csoportokra, azokat akár megfelelő tőke nélkül is lehet üzemeltetni. Ezen vállalkozásokra ugyanis nem vonatkozik a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény. Ezért javasoljuk, hogy a jogalkotó tiltsa be ezen csoportszervezői tevékenységet, vagy teljes körűen, szigorúan szabályozza azokat, mivel az jelenlegi formájában tisztességtelen, és idősek és anyagilag nehéz helyzetben lévő fogyasztók ezreit károsítja meg.