A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság tavaly októberi végzését, amelyben tízmillió forint kártérítést ítélt meg “ideiglenes intézkedésként” a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának – közölte a károsult ügyvédje szerdán az MTI-vel. A pénz napokon belül megérkezhet a károsulthoz.

Hidasi Gábor ügyvéd az MTI érdeklődésére elmondta: az ítélőtábla tavaly december 21-én hozta meg az elsőfokú döntést helyben hagyó végzését, amelyet az ügyvéd kedden kapott kézhez. Példátlan, hogy a bíróságok ilyen gyorsan járjanak el: a katasztrófa után két héttel már megszületett az elsőfokú döntés az ideiglenes intézkedésről, három és fél hónap múlva pedig jogerős döntés van – jelentette ki.

Mint mondta, a bíróság január elején zárolta a Mal Zrt. számláján a tízmillió forintot, így a pénz napokon belül a károsulthoz kerülhet.

Az ítélőtábla végzésében emlékeztetett: a vörösiszapömlés károsultja több mint 19,3 millió forint vagyoni kártérítésre nyújtott be igényt, amiatt, hogy a vörösiszap tönkretette a házát, a telkét és a garázsát, megsemmisítette ingóságait, szerszámait és ruháit. A károsult azóta kénytelen a testvérénél lakni, kölcsönruhákban jár és baráti kölcsönökből tartja fenn magát.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel arra kérte a bíróságot, hogy az első tárgyalást megelőzően ideiglenes intézkedésként kötelezze a céget 10 millió forint kártérítés megfizetésére, amelyből képes a lakhatást megoldani, ruházatát és ingóságait pótolni.

Az elsőfokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly október 10-én hozott végzésében megállapította: a kérelmező különös méltánylást érdemlő jogvédelme érdekében szükség van az ideiglenes intézkedésre, amelynek keretében az alperes Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t (Mal) a tízmillió forint megfizetésére kötelezte.

Az elsőfokú döntés után az FB az MTI-vel azt közölte: a végzés – amely ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni – előzetesen végrehajtható, azaz az összeget a fellebbezésre való tekintet nélkül ki kell fizetni a károsultnak. A bíróság hangsúlyozta, hogy végzésében nem az ügy érdemében döntött.

A bíróság akkor emlékeztetett arra: a perbeli jogvita alapját annak eldöntése képezi, hogy az alperes Mal Zrt. kártérítési felelőssége fennáll-e a vörösiszap-katasztrófát illetően. Ezt az eljárás során, minden körülményt mérlegelve kell az elsőfokú bíróságnak vizsgálnia, és a per érdemében hozott ítéletben kell döntenie arról, hogy a kérelmezőt ért és a jelen perben érvényesített károk az alperes jogellenes magatartására visszavezethetően, azzal összefüggésben álltak elő.