A Helyi Rádiók Országos Egyesülete túlzottnak tartja azokat a héten megjelent sajtóértesüléseket, amelyek több tucat helyi rádió elnémulását vizionáltak.

Valóban mintegy hatvan helyi rádió jogosultsága jár le ezekben a napokban, a kialakult bizonytalan helyzetet az előző médiahatóság, az ORTT mulasztásos törvénysértése okozta, amely nem írta ki az akkor hatályos médiatörvény alapján megszabott határidőn belül a jogosultságok hosszabbításához szükséges pályázati felhívásokat. A jogbizonytalanság minden vállalkozás számára probléma, ugyanakkor a helyi rádióknak nem szokatlan ez a helyzet: az 1996-os médiatörvény hatálybalépését megelőzően, sőt még az után is többször voltak már kénytelenek ideiglenes engedélyek birtokában sugározni. Mindez nem befolyásolta, és a jövőben sem befolyásolja azt a tényt, hogy a helyi adók népszerűsége töretlen.

Radetzky András, a HEROE elnöke csütörtökön a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorának nyilatkozva elmondta: a médiahatóság a közigazgatásban szokásos és kötelező kommunikáción túl folyamatosan tartja a kapcsolatot a műsorszolgáltatókkal és tapasztalataik szerint dolgoznak azon, hogy egyetlen rádiónak se kelljen elnémulnia a jogosultság lejártát követően. A végleges pályázati kiírások megjelenéséig a jogalkotó 60 napos ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságokkal orvosolja a helyzetet.

A Helyi Rádiók Országos Egyesülete ezzel együtt szorgalmazza, hogy minél előbb jelenjenek meg azok a végleges, korrekt pályázatok, amelyek lehetővé teszik, hogy a rádiók mihamarabb újra biztos talajon állva folytathassák a munkát. Az egyesület tagjai kivétel nélkül éltek az ideiglenes jogosultsággal, és információik szerint minden most lejárt jogosultságot üzemeltető társaság indulni kíván a végleges pályázaton is. Mint az elnök jelezte, a HEROE, mint Magyarország legnagyobb taglétszámú rádiós szakmai szervezete az utóbbi hónapokban több olyan javaslatot tett a médiahatóság asztalára, amelyek a már megszokott, minőségi médiaszolgáltatások folyamatosságának biztosítását célozzák.