A Duna Régió Stratégia kiemelt lehetőségeket kínál a magyar vízügyi szakma nemzetközi kezdeményezései és projektjei számára – hangoztatta az EU Duna Régió Stratégiáért Felelős Kormánybiztos hivatala a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség hagyományos ivóvíz-ágazati fórumán Mezőkövesden.

A kormánybiztosi hivatal részéről Nádasi György főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy az aktuális magyar uniós elnökség alatt fogják jóváhagyni a Duna Régió Stratégiát az uniós tagállamok. Mindez azt jelenti, hogy magyar irányítás alatt zajlanak az egyeztetések az egész Duna-régiót érintő stratégia tényleges megvalósításáról, amelyben az érdekelt hazai szakmai és civil szervezetek széles körben részt vehetnek az elfogadást követően.

A konferencia témái között olyan aktuális témák szerepeltek, mint az ivóvízbiztonság, a hazai vízipar kitörési lehetőségei vagy a nemzetközi vízügyi kutatási együttműködések a Duna-régióban (Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, valamint Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajna). Ezek kapcsán a Duna Stratégia kormánybiztos munkatársa emlékeztette a résztvevőket: az új régiós kezdeményezés teljesen új elemekkel gazdagíthatja a partnerországok közötti vízügyi együttműködést olyan területeken is, mint az árvizek elleni összehangolt küzdelem, a vízbázisok közös védelme vagy a víztakarékosság elősegítése.