Növekedésben és foglalkoztatásban a kisvállalkozások alkotják az Uniós gazdaság gerincét, így a Bizottságnak mielőbb értékelnie kell a két éve elfogadott kkv-törvénycsomag bevezetésének eredményeit – áll az EP kkv-munkacsoportja által Barroso bizottsági elnökhöz eljuttatott levélben.

Herczog Edit, a munkacsoport alelnöke szerint ma már jól látszik, hogy a kezdeti lelkesedés ellenére a tagállamok halogatják a csomag pontjainak bevezetését.

A kkv-munkacsoport elnöksége levélben kéri Barroso elnököt, hogy az Európai Bizottság mielőbb értékelje a két éve elfogadott kkv-csomag eredményeit. A képviselők szerint a tagállamok a csomag számos pontját bevezették, illetve több kezdeményezés indult a kis- és középvállalkozások támogatására, de ahhoz, hogy tisztán lássuk az eredményeket, a csomag szisztematikus elemzésére van szükség. Meg kell vizsgálni, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem elég hatásos a kkv-k helyzetbe hozása érdekében, továbbá a gazdasági környezet változása miatt új kezdeményezésekkel is elő kell állni. Annál is inkább, hiszen jövőre lejár a jogszabály előkészítő szakasza, így az Európai Bizottság feladata, hogy a folytatáson, illetve program kiterjesztésén dolgozzon. A munkacsoport továbbá a törvénycsomag egyik jelentős eredményeként elkönyvelt Erasmus – fiatal vállalkozóknak program további sorsát tudakolja az Európai Bizottságtól. Herczog Edit szerint az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy a tagállamok miért késlekednek a jogszabályban foglaltak bevezetésével, illetve mely tagállami programokat lehetne máshol is alkalmazni. Ehhez azonban a kkv-kat érintő jogszabályok folyamatos monitorozására és tesztelésére van szükség a jövőben, véli a képviselő.