Az Európa 2020 stratégia újabb zászlóshajó projektjét ismertette szerdán az Európai Bizottság. Az „Erőforrás-hatékony Európa” kezdeményezés lényege az erőforrás-hatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás, mellyel az unió közelebb kerülhet ahhoz a célhoz, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 2050-ig 80–95 százalékkal csökkenjen az unióban.

Mivel az erőforrások hatékonyabb felhasználása összetett nemzetközi kérdés, összehangolt erőfeszítés csak uniós szinten jöhet létre. A kezdeményezés célja, hogy az erőforrások hatékony felhasználása olyan hosszú távú európai célkitűzés legyen, amelyet a kormányok, az érdekeltek és a polgárok erőiket egyesítve tevékenyen támogatnak, hiszen a hatékonyabb fellépés csak e három fél közös erőfeszítéseinek köszönhetően valósulhat meg.

A kezdeményezésnek számos gazdasági előnye is van: munkahelyeket teremt és elősegíti az európai gazdaság növekedését. A „kevesebb több” elv komoly gazdasági lehetőségeket kínál a vállalatoknak és a munkavállalóknak, javítja a termelékenységet, csökkenti a költségeket és erősíti a versenyképességet.

A kezdeményezéshez kapcsolódóan a Bizottság hosszú távú stratégiákra irányuló konkrét javaslatokat fog kidolgozni az energia, az éghajlatváltozás, a közlekedés és a környezet területén történő hatékonyabb erőforrás-felhasználás céljából. A Bizottság ezért felkérte az uniós intézményeket és a tagállami parlamenteket, hogy vállaljanak szerepet a stratégiák kialakításában.