A személyes adatok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság az Adatvédelmi Világnapon. A testület nyáron tesz javaslatot az adatvédelmi irányelv módosítására, amely 1995 óta jelentősen elavult.

Az európai állampolgárok személyes adatainak biztonságára hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság január 28-án, pénteken, az Adatvédelem Napján. A testület szerint ez jó alkalom arra, hogy az uniós polgárok megértsék, mekkora veszélynek teszik ki magukat, amikor akár hivatali ügyintézéskor, akár egy magánszolgáltatás igénybe vételekor, akár internetezés közben adatokat adnak meg idegeneknek.

A Bizottság szerint a legegyszerűbb művelet miatt is számos országon keresztül áramolhatnak az adataink. Példája szerint előfordulhat, hogy egy állampolgár Nagy-Britanniában feltölt egy fotót egy német gyártmányú, de Indiában működtetett szoftverrel, amely egy lengyelországi szerveren tárolja majd el a képet, azt pedig Spanyolországban megnyitja egy olasz állampolgár. Az elmúlt években jelentősen felgyorsult információáramlással magyarázta az Európai Bizottság az európai adatvédelmi szabályok felülvizsgálatát.

A testület november 4-én indított konzultációt a tizenöt évvel ezelőtt született adatvédelmi irányelv módosításának lehetséges irányairól. Neelie Kroes digitális politikáért felelős biztos azt mondta, „Az 1995-ös uniós jogszabály jól vizsgázott. Nem kell nyugdíjazni, hiszen az alapelvei és céljai még most is érvényesek, de a technika rohamos fejlődésével a modern kor követelményeihez kell igazítani”. A konzultáció lezárult, de annak eredményét egyelőre nem közölte Brüsszel. A Bizottság a begyűjtött vélemények alapján a nyáron áll elő a módosítási javaslattal.

Az adatvédelmi világnapon ünnepli az Európa Tanács az Adatvédelmi Egyezmény megszületésének 30. évfordulóját. A szervezet főtitkára ennek kapcsán azt mondta, a személyi jogok minden eddiginél fontosabbakká váltak az információtechnológia rohamos fejlődése miatt. Thorbjorn Jagland szerint az Adatvédelmi Egyezmény az elmúlt 30 évben a legfontosabb eszköz volt ezeknek a jogoknak a biztosításához, és még legalább 30 évig ennek így is kell lennie.