Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a forrásmegosztási törvény pontosítását javasolja Pintér Sándor belügyminiszternek; a számvevőszék a jogszabály-módosítást az egyik szerdán nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban fogalmazta meg.

Az ÁSZ a fővárost és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2010. évi megosztását vizsgálta, ennek összegzését küldte el az MTI-nek.

A számvevőszék szerint a pontosításra a törvény egyértelmű alkalmazhatósága miatt lenne szükség. Arra is javaslatot tettek, hogy a belügyminiszter szüntesse meg a – már hatályon kívül helyezett – fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatokról szóló törvényre való hivatkozást a helyi adókról szóló törvényben.

Tarlós István főpolgármesternek pedig azt javasolta az ÁSZ, hogy a 2010. évi forrásmegosztás egyes adatait a számvevőszék útmutatásának megfelelően módosítsa a 2011. évi forrásmegosztási rendeletben.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn fogadta el a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló rendeletet. A testület 212 milliárd forint elosztásáról döntött; ennek mintegy 47 százaléka a fővárost, és 53 százaléka a 23 kerületi önkormányzatot illeti egy bonyolult számítás alapján.  A kerületek így összességében 113 milliárd forintot kapnak a forrásmegosztásból, míg a főváros 99 milliárd forintot.

A különböző adókból osztottan megillető bevételeket a törvény alapján osztják szét az egyes önkormányzatok között.