A Médiatanács mai ülésén négy frekvenciapályázaton hirdetett nyertest. Döntés született négy ideiglenes jogosultságról is, köztük a Klubrádió és a Rádió1 kérelméről, amelyek így tovább szólhatnak Budapesten. Az elmúlt héten társadalmi véleményezésre bocsátott Közszolgálati Kódex szakmai egyeztetésének koordinátora dr. Kollarik Tamás és dr. Auer János lett.

A Médiatanács a mai ülésén három helyi és egy körzeti rádiós frekvencián hirdetett nyertest. A nyertesek között van a Magyarországi Mária Rádió Alapítvány is, amely Várpalotán kapott lehetőséget, Szegeden pedig az Európa Rádió Nonprofit Kft. sugározhat. Szolnokon az Amadeus Rádió Kft-vel, míg Miskolcon a Mátra Centrum Kft-vel köt szerződést a Médiatanács.

A tanácstagok döntöttek a Rádió1 és a Klubrádió budapesti ideiglenes médiaszolgáltatási kérelméről is. Mint ismert, a két médiaszolgáltató szerződése 2011 februárjában lejár, azonban a Médiatanács döntése nyomán mindkét rádió tovább működhet még 60 napig ideiglenes hatósági szerződés alapján. Mivel sem a Klubrádiónak, sem a Rádió1-nek nem volt díjtartozása, a Médiatanács pozitív döntést hozott. A döntés nyomán a Klubrádió műsora az esztergomi és a tatabányai vételkörzetben is tovább hallható. A 60 napos ideiglenes jogosultságot valamennyi lejáró szerződéssel rendelkező médiaszolgáltató korlátlanul, akár több alkalommal is kérelmezheti, amennyiben nincs tartozása a Médiatanács felé. A korábban meghirdetett 17 frekvenciáról várhatóan még február végéig megszületik a döntés, a lejáró frekvenciákra pedig hamarosan pályázatot ír ki a tanács.

A Közszolgálati Kódex véleményezése társadalmi és szakmai szinten is zajlik. A társadalmi egyeztetésre való felhívás tegnap jelent meg a Médiatanács honlapján. Eszerint negyvenöt nap áll rendelkezésre minden magyar állampolgár és határon túli magyar, valamint civil szervezet számára arra, hogy véleményt nyilvánítson a kódex tartalmával kapcsolatban. A Közszolgálati Testületbe – a Közszolgálati Kódex érvényesülését biztosító szervezetbe – delegálási joggal rendelkező civil szervezetekkel és az egyházak képviselőivel a Médiatanács képviseletében dr. Kollarik Tamás és dr. Auer János fognak egyeztetni a következő nagyjából két hónap során a kódexre vonatkozó javaslatokról. Ennek keretében a szakemberek konzultációt folytatnak majd a Magyar Tudományos Akadémia, a katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó egyházak képviselőivel, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetésével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Rektori Konferencia tagjaival.