Javasolta az Európai Bizottság szerdán, hogy az Európai Unióban tegyenek lépéseket a nyersanyagárak piaci ingadozása miatt.

Szokásos heti brüsszeli ülésén elfogadott jelentésében az uniós végrehajtó testület rámutatott, hogy a nemzetközi gazdaság válság szorításában, a versenyképesség növelésének fontos időszakában az unió biztonságos nyersanyag-ellátása különös jelentőséget kap. Nehezíti a helyzetet, hogy az áringadozás miatt növekszik a protekcionizmus is, hiszen ez tovább növeli a piaci zavarokat.

A bizottság azt javasolta, hogy az EU tegyen lépéseket a pénzügyi és termékpiacok átláthatóságának, működésének és szabályozásának javítására.

A növekvő nyersanyagárakat, beleértve az élelmiszerek árát is több EU-tagországban felelőssé tették az infláció gyorsulásáért, és bizonyos további belső gazdasági nehézségekért, és ezek miatt indult el a politikai hullámokat verő tiltakozássorozat a Földközi-tenger déli részén fekvő országokban.

Michel Barnier, a témában illetékes bizottsági felelős a javaslatot bejelentve kiemelte, hogy az elmúlt években többszörösére nőtt a kereskedések száma az árupiacokon. Ez azt mutatja, hogy az érintett áruféleségek, például az agrártermékek már pénzügyi vagyontárgynak számítanak – fogalmazott.

Az Egyesült Államok már korábban lépéseket tett a nyersanyagpiaci spekuláció megfékezésére.