Egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és a felsőoktatási intézmények képviselő között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról azon az egyeztetésen, amelyet a közigazgatási miniszter kezdeményezésére tartottak pénteken Budapesten.

Nagy Anna kormányszóvivő a találkozó után újságírók előtt felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt a felek arról állapodtak meg, hogy két dokumentumot állítanak össze: egy problématérképet, amely összefoglalja a felsőoktatás előtt álló megoldandó kérdéseket, illetve egy, az alapelveket rögzítő anyagot.

Nagy Anna elmondta, hogy a dokumentumok elkészültek, “ezek összefésüléséből” összeállt az a két végleges anyag amiről tárgyaltak a résztvevők.

Teljes egyetértés volt azt illetően, hogy nagy szükség van új felsőoktatási törvényre – mondta a kormányszóvivő.

Kifejtette: a problématérkép az oktatás színvonalát, a minőséget érintő kérdésekre, a tömegesedésre, az állami szerepvállalás pontosítására, a felsőoktatás struktúrájára, ezen belül a vagyongazdálkodásra, az intézmények belső szervezetére, a döntési mechanizmus egyszerűsítésére terjed ki. Tartalmazza továbbá a felvételi követelményekkel, képzéssel kapcsolatos felvetéseket, illetve kutatással, innovációval, a felsőoktatás nemzetközi szerepvállalásával kapcsolatos kérdéseket.

A kormányszóvivő az alapelvek között említette, hogy a felsőoktatásnak a közjót kell szolgálnia, illetve azt a versenyképesség szolgálatába kell állítani.

Az utolsó “összefésülése” az anyagoknak jövő hét elején történik meg, és várhatóan jövő hét közepén hozzák nyilvánosságra a végleges dokumentumot is.

Nagyon bízunk abban, hogy a folyamat végén megszülető felsőoktatási törvényt mindenki magáénak érzi majd, és olyan lesz, amivel mindenki egyetért; a törvényjavaslat kidolgozása ennek jegyében fog történni – fogalmazott Nagy Anna.