A végleges adatok szerint két hét alatt csaknem 40 ezer érvényes és mintegy kétezer, határidőn túl feladott magánnyugdíjpénztári tagsággal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozat érkezett a vegyipari szakszervezethez.

A nyilatkozatokkal a magánrendszerben való jogfolytonosságot lehet garantálni abban az esetben, ha – többek között a VDSZ beadványára – az Alkotmánybíróság megsemmisíti a pénztári törvényt. Az AB kedvezőtlen döntése esetén a szakszervezet az emberi méltóság kérdésében és a magánrendszerben maradók cinikus megkülönböztetése miatt Strasbourgban, s ha kell Luxembourgban, az Európai Bíróságon keres jogorvoslatot – olvasható a VDSZ közleményében.

A vártnál jóval többen nyilatkoztak arról, hogy nem önszántukból, hanem a törvény következményeitől, a munkahelyi elbocsátásoktól, a szolgálati idő és a már meglévő megtakarítások elvesztésétől félve, vagyis kényszerből léptek vissza a privát nyugdíjrendszerből az államiba – közölte Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke, miután összeszámolták és több ügyvédnél letétbe helyezték ingyen az érvényes jogfenntartó nyilatkozatokat.

A határidőig – január 31-ig – összesen 39 ezer 645 érvényes valamint 1 947 késői, vagyis érvénytelen nyilatkozat érkezett. A vegyipari ágazat ezzel az akcióval is jelezte, bízik az Alkotmánybíróság szakmaiságában és függetlenségében, s reméli, a VDSZ korábbi beadványára – is – megsemmisíti a magánnyugdíj-rendszer szétverését eredményező törvényt. A jogfenntartó nyilatkozatok döbbenetes tapasztalatainak hatására a szervezet még elszántabban követeli a törvény eltörlését, s ha kell Strasbourgban vagy Luxemburgban, az Európai Bíróságon keres jogorvoslatot legalább az emberi méltóság kérdésében és a magánrendszerben maradókkal szembeni cinikus megkülönböztetés miatt – jelentette ki az elnök.

Szerinte ugyanis az ominózus törvény több paragrafusa is sérti az emberi méltóságot, a személyes szabadságot és az önrendelkezési jogot. Aggályos az is, hogy a magánnyugdíjpénztári tagokat személyes megjelenésre és nyilatkozattételre kötelezték, mert a módszer célja a szabad választás befolyásolása, az elrettentés és a megfélemlítés. Az érdekvédő úgy véli a jogalkotó egyértelmű szándéka volt, hogy a pénztártagok számára az állami nyugdíjrendszerbe való automatikus visszalépés legyen az egyetlen könnyű, gyors, elfogadható megoldás. Amennyiben az AB függetlenül és a szikár jogi tényekre hagyatkozva dönt, akkor a VDSZ az ingyenes akcióval csaknem 40 ezer embert segített hozzá a magánpénztári tagság megtartásához. Székely reméli, rájuk később, más akciókban is számíthatnak.
A csaknem kétezer késői nyilatkozatot még 15 napig személyesen vissza lehet venni a szakszervezet fővárosi székházában, amelyekért senki nem jelentkezik, azokat megsemmisítik.