Még a héten tervezetet készítenek és juttatnak el Brüsszelbe a magyar hatóságok a médiatörvény esetleges módosítási lehetőségeiről – ebben állapodtak meg a kormányt képviselő szakértők az Európai Bizottság szakértőivel hétfőn Brüsszelben Jonathan Todd bizottsági szóvivő közlése szerint.

Az uniós testület ezt tanulmányozni fogja, és szükség esetén további egyeztetéseket fog kérni – tette hozzá Neelie Kroes, bizottsági alelnök, digitális politikáért felelős biztos szóvivője az MTI-nek nyilatkozva. A tervezet a hétfőn megtárgyalt elemekre koncentrál majd, a tárgyaláson elsősorban a holland biztos korábbi levelében szereplő témákról volt szó – mondta el Todd.

Emlékeztetett: a www.jogiforum.hu/hirek/24630levélben három aggodalom szerepelt: a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének kiterjesztése minden audiovizuális médiaszolgáltatóra, a más tagállamokban alapított médiaszolgáltatókra vonatkozó szabályozás, valamint a médiaregisztrációs szabályok kiterjesztése minden médiára. A magyar tervezetet a megállapodás szerint legkésőbb csütörtökön eljuttatják Brüsszelbe.

Todd hangoztatta, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes már Kroesnak írt válaszában jelezte, hogy a kormány szükség esetén készen áll változtatni a törvényen. Egy folyamat kezdetéről van szó – mondta a szóvivő -, amely a bizottság reményei szerint oda vezet majd, hogy a médiaalkotmány és a médiatörvény teljes összhangban lesz az uniós jogszabályokkal, beleértve az alapvető jogok chartáját is. A hétfői többórás szakértői tárgyalás kifejezetten építő jellegű, konstruktív volt – értékelte Jonathan Todd. A mostani egyeztetést a magyar kormány javasolta, azt követően, hogy elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a testület aggályaira.

Szövegszerű törvénymódosító javaslatokról tárgyaltak egymással a kormány és az Európai Bizottság szakértői – jelentette be Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón a médiatörvény ügyében kezdett egyeztetés részleteit ismertetve. Elmondta: mindkét fél szakértői szövegszerű javaslatokat tettek azzal a három észrevétellel kapcsolatban, amelyeket az Európai Bizottság a médiatörvényről korábban levélben megfogalmazott. Hozzáfűzte, hogy a hatfős magyar delegáció a bizottság észrevételeit “hazahozza”, a kormány azokra csütörtökön válaszol, a tárgyalás így tovább folytatódik.

Az államtitkár az egyeztetést minden részletre kiterjedőnek és rendkívül konstruktívnak értékelte, majd újból megerősítette: ha szükséges, változatnak a médiatörvényen. Az MTI kérdésére Kovács Zoltán közölte: a magyar delegáció minisztériumi jogászokból és médiaszakértőből állt, a médiahatóság képviselői nem voltak a tagjai.

Az Európai Bizottság és a magyar kormány közti egyeztetéstől függetlenül az Európai Parlamentben (EP) folynak az előkészületek arra, hogy a jövő héten szerdán Strasbourgban plenáris ülésen vitassák meg a magyar médiatörvény ügyét – tájékoztatták EP-források az MTI-t. Az EP honlapján olvasható napirendtervezet szerint a magyar médiatörvényről szerda délután folytatnak vitát. Az említett források úgy tudják: a liberálisok, a zöldpártiak, valamint a radikális baloldal képviselői támogatnák, hogy Magyarországot elmarasztaló állásfoglalást hozzon az Európai Parlament.

Egyelőre nem ismert az EP második legnagyobb pártcsaládjának, a szocialistáknak az álláspontja. A korábbi megnyilvánulások szerint a szocialisták szeretnék ugyan elérni a törvény visszavonását – vagy legalábbis alkalmazásának felfüggesztését – az Európai Bizottsággal való egyezség megszületéséig, de nem ragaszkodnak az elmarasztaló parlamenti állásfoglaláshoz. Egyfelől látni akarják, miként érvényesül a törvény a gyakorlatban, másfelől nem akarják, hogy az ügy túl hosszan terhelje a magyar EU-elnökséget. Hogy mi a szocialista frakció álláspontja a legújabb fejlemények tükrében, arról alighanem Hannes Swobodának, a frakció osztrák elnökhelyettesének a csütörtöki sajtóreggelijén kaphatnak majd tájékoztatást az újságírók.

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakcióban – e pártcsaládhoz tartozik a Fidesz – elutasítják a Magyarországot elmarasztaló állásfoglalás gondolatát.

Kedden és szerdán Brüsszelben tartózkodik az LMP több országgyűlési képviselője, és találkozik az EP zöldpárti frakciójának társelnökeivel, köztük Daniel Cohn-Bendittel, aki január 19-én az EP plenáris ülésén éles hangon bírálta a magyar médiatörvényt, amikor Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztette a magyar EU-elnökség programját. Az LMP által adott előzetes tájékoztatás nem szól arról, hogy a megbeszéléseknek tárgya lenne a médiatörvény: az EU-n belüli gazdasági kormányzást, a romakérdést és a vörösiszap-katasztrófa összefüggéseit említették a várható témák közt. A frakciók vezetői csütörtök este egyeztetnek a jövő heti plenáris ülés végleges napirendjéről, és akkor dől el, hogy a szerda délutáni vitán túlmenően állásfoglalás-tervezet is kerül-e az EP-képviselők elé. A csütörtök esti döntésről az EP péntek délelőtt tart sajtótájékoztatót.