Szigorodni fognak az eurózónához való csatlakozás feltételei – vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök kedden Brüsszelben, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú pártokat tömörítő Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának Európa-estjén.

“Formálódik egy nagyon komoly német-francia kezdeményezés, a versenyképességi paktum. Ez mindent meg fog változtatni. Létre fognak jönni olyan egyeztetési formák, amelyekben nem 27-en, hanem 17-en lesznek jelen” – mondta Orbán, utalva arra, hogy a múlt pénteki EU-csúcson Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök a jelenleg 17 eurózónabeli ország közötti szoros gazdaságpolitikai koordinációra tett javaslatot.

Érdekünk az euró megmentése, mert attól Európa is erősebb lesz” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy új stratégiai szövetség van születőben Európa és Oroszország között, amire fel kell készülni.

A felkészülés fő módja, hogy az unió közös energiapolitikát alkot, létrehozza az észak-déli (energetikai infrastrukturális) kapcsolatokat, és megvédi az eurót, mert a leendő stratégiai szövetségben az euróé lesz a kulcsszerep – hangoztatta az EU soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor szerint annak a tíz EU-tagországnak, amely nem tartozik az euróövezethez, tudomásul kell vennie: az új helyzetben szigorodni fognak a csatlakozás feltételei, nehezebb lesz bekerülni az eurózónába.

Az euróövezeten belüli közös gazdasági kormányzás olyan területeket is érinteni fog, amelyeken ez korábban elképzelhetetlen volt: a kezdeményezések “szinte már egy közös fiskális politika irányába mutatnak” – mondta Orbán. “Luxusnak” nevezte azt, hogy van közös pénz, de nincs hozzá közös fiskális politika. Szerinte ez olyan csoda, amely csak abban az esetben lehetséges, ha az egész gazdaság száguld – amikor baj van, akkor nem működik.

A magyar EU-elnökségnek mindeközben – tette hozzá a miniszterelnök – végig kell csinálnia azt, amit korábban elhatároztak, vagyis meg kell alkotnia azt a hat uniós irányelvet, amely a 27-ek szintjén lehetővé teszi a közös gazdasági kormányzást. Azt, hogy a 17-ek minden eddiginél szorosabb koordinációját előre vetítő német-francia kezdeményezés miatt nem szabad feladni a 27-ek által kitűzött célokat, azzal a Herman Van Rompuytől kölcsönözött fordulattal támasztotta alá, hogy “a jó ellensége a jobb” – vagyis el kell kerülni azt, hogy a “jobb” ötletek elfeledtessék a jó gondolatokat.

A kontinens legbefolyásosabb politikai pártcsaládjának számító Európai Néppárt EP-frakciójának ünnepi estjén felszólalt Joseph Daul, a néppárti EP-frakció elnöke, Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman Van Rompuy, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke, valamint José Manuel Barroso, az EU legfőbb végrehajtó testületének számító Európai Bizottság elnöke is. A szónokok többször idézték és értelmezték az est hivatalos jelmondatát, miszerint “A válasz a több Európa” – tehát az a gondolat, hogy az EU előtt tornyosuló kihívásokra akkor adható megfelelő válasz, ha az uniót alkotó nemzetállamok erősítik az európai integrációt.