Üdvözli Herczog Edit az ír feljebbviteli bíróság döntését, melynek értelmében kiadható a Leányfalun tíz éve két kisgyermeket elgázolt ír férfi Magyarországnak.

A képviselő – aki korábban maga is az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben – szerint pont kerülhet végre ennek az Európai alapértékekre is rossz fényt vető ügynek a végére. 

Herczog 2008-ban azért fordult a Bizottsághoz, hogy vizsgálja meg az európai elfogatóparancs intézményét, mely szerinte nem nyújt kellő garanciát a Ciaran Tobinéhoz hasonló kiadatási ügyekben. A biztos akkori válaszában úgy fogalmazott, hogy a Bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri a jogintézmény működését, egyéb eszköze azonban nincs annak betartatására. 

Herczog szerint az európai elfogatóparancsról és az európai uniós tagállamok közötti átadási eljárásokról szóló kerethatározat jelenlegi formájában továbbra sem szolgálja kellőképpen a polgárok jogbiztonságát, ezért sürgős felülvizsgálatra szorul. Mint a képviselő figyelmeztetett: bár a dublini hatóság most Magyarországra nézve kedvező döntést hozott, 2007-ben egyszer már elvetette Tobin kiadatását, s ezt a döntést egy évre rá az ír legfelsőbb bíróság megerősítette.