Június 1-jével indítja el az új kormánytisztviselői életpályarendszer bevezetését a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a vonatkozó törvény módosításával; az életpálya egyes elemeit 2012. január 1-jéig folyamatosan, több ütemben léptetik hatályba – közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az életpályára vonatkozó részletes elképzeléseket a magyar közigazgatás fejlesztési stratégiája, a Magyary Program részeként mutatják be. A Magyary Program kidolgozása párhuzamosan halad az alkotmányozással, és ahhoz folyamatosan idomul, majd annak elfogadását követően öntik végleges formába. A program általános célja a “hatékony nemzeti közszolgálat” megteremtése. Az elmúlt nyolc hónapban a program mind a négy fő tengelyében, úgy mint: feladat, szervezet, eljárás és személyzet, már megtörténtek az első hatékonyságjavító intézkedések.

Az életpályarendszer kapcsán a KIM szakemberei áttekintették a kormányváltás óta eltelt nyolc hónap személyzeti munkáját és megállapították, hogy az új kormánytisztviselői törvénynek és egyéb személyügyi intézkedéseknek köszönhetően lehetővé vált, hogy az új kormány hivatalba lépése után újrainduljon, és az elmúlt húsz év viszonylatában a leghatékonyabban működjön a központi közigazgatás – írják.

A közleményben az áll: a kormányváltás után hatályba lépett az a rendelkezés, amely nemcsak a kormánytisztviselőnek, hanem a munkáltató államnak is lehetővé tette a jogviszony indokolás nélküli megszüntetését. Ez igazolta a szakmai elképzeléseket, ugyanakkor “nem váltak valóra a korábban megfogalmazott félelmek. A központi közigazgatásban a feladatellátás zavartalansága és elhúzódó, költséges perek, méltánytalan meghurcolások nélkül sikerült a személyi állományt megújítani”.

A tárca szerint az Államreform Operatív Program Monitoring Bizottságának február 11-i ülésén az EU jelenlévő képviselői üdvözölték, hogy a korábbi, 2010 előtti időszakhoz képest “végre van stratégiája” a magyar közigazgatás-fejlesztésnek, amelynek központi célja a hatékonyság javítása.