Az Amnesty International a mai nappal felhívást intézett az ENSZ Biztonsági Tanácsához és az Arab Ligához azzal, hogy azonnal kezdjék meg a líbiai események kivizsgálását, amelyek tüntetők százainak a halálához vezettek.

Az erőszakos cselekmények kivizsgálásra történő felszólítás, ami a későbbiekben akár elvezethet egy, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtti eljáráshoz is, egybeesik az ENSZ Biztonsági Tanácsának és az Arab Ligának az ülésezésével, amelyek fő témája a Líbiában terjedő erőszak.

 

Miután számos beszámoló szól arról, hogy a líbiai biztonsági erők továbbra is fegyverekkel, lőszerrel és más katonai és rendőrségi eszközökkel alkalmaznak gyilkos erőt a tüntetők ellen, a szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsát a Líbiával szembeni azonnali és teljes fegyverembargó bevezetésére is felszólította.

„Úgy tűnik, Kadhafi ezredes és kormánya készen áll bármennyi ember meggyilkolására csak azért, hogy hatalmon maradhasson. A nemzetközi közösségnek azonnal tennie kell valamit ennek megállítása érdekében” – nyilatkozta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

Az Amnesty International úgy véli, az ENSZ-nek és az Arab Ligának együttesen vagy külön-külön azonnali küldöttséget kellene Líbiába küldenie azért, hogy elkezdődhessen az események helyszíni kivizsgálása, és azokról közvetlenül beszámolhassanak az ENSZ Biztonsági Tanácsának.
A szervezet azt is megjegyezte, hogy a líbiai helyzet megtárgyalásakor érdemes lenne azt is fontolóra venni, hogy az elkövetett bűncselekmények súlyossága nem tenné-e indokolttá azt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészéhez forduljon a líbiai eseményekkel kapcsolatban.
Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, tegnap nyilatkozta, hogy a líbiai hatóságok tüntetőkkel szembeni fellépése kimerítheti az „emberiség ellen elkövetett” bűncselekmény fogalmát.

Saif al-islam Kadhafi, Kadhafi ezredes fia, egy február 20-i televíziós beszédében úgy fogalmazott, hogy a líbiai hadsereg „nagy szerepet vállal majd, hogy bármilyen áron” véget vessen a kormányellenes tüntetéseknek, és a líbiai hatóságok ennek eléréséért az „utolsó férfiig, nőig és lövedékig küzdenek majd”.

„Felháborító, hogy Kadhafi fia felbátorodva érzi magát arra, hogy nyilvánosan hirdesse elszántságát a líbiai tömegek lemészárlására, csak azért, hogy apját hatalmon tarthassák.”

„A nemzetközi közösségnek azonnal világossá kell tennie a líbiai kormány, illetve a hadsereg és a biztonsági vezetők számára, hogy tetteikért, őket és parancsaik végrehajtóit, a nemzetközi jog szerint meghatározott bűncselekmények alapján felelősségre vonják majd” – nyilatkozta Salil Shetty.

Az Amnesty International felhívta a figyelmet, hogy a kelet-líbiai kórházakból származó értesülései szerint a líbiai biztonsági erők február 20-ig több mint 200 embert öltek meg. A kórház dolgozói arról számoltak be az Amnesty International-nek, hogy alig bírták a nagy mennyiségű sebesültet ellátni.

A halottak száma a valóságban azonban sokkal nagyobb lehet, mint ahogy azt a fontosabb kórházakból érkező statisztikák mutatják. Könnyen elképzelhető, hogy számos család anélkül temette el halottjait, hogy őket kórházakba szállították volna.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Líbiába érkező fegyverek és hadi eszközök exportjának és odaszállításának is azonnal véget kell vetnie. Több száz embert mészárolnak le az országban tudatosan.”
„Más országoknak nem lenne szabad a további gyilkolásban bűnrészessé válni. Minden katonai és rendőrségi szállítmányt, illetve együttműködést fel kell függeszteni mindaddig, amíg a súlyos emberi jogi jogsértések veszélye el nem múlik” – nyilatkozta Salil Shetty.

 

Az ENSZ és az Arab Liga mellett az Amnesty International az Afrikai Uniót is cselekvésre szólította fel.

„Minden olyan nemzetközi szervezetnek, amelynek Líbia tagja, fel kell ismernie a jelenlegi válság súlyosságát. A Líbiában elkövetett súlyos visszaéléseket az Afrikai Unió Béke és Biztonság Tanácsának egyik különleges ülésén minél hamarabb meg kell vizsgálnia” – mondta Salil Shetty.

Háttér

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jogosult arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészéhez forduljon olyan esetekben, amelyek másképp nem tartoznának a bíróság joghatósága alá, mint például, ha olyan állam ellen kívánnak feljelentést tenni, aki nem részese a Büntetőbíróság statútumának.