Az élelmiszerek csomagolásán az eddigieknél egyértelműbb, jól olvasható és informatív címkéket kell elhelyezni – az erről szóló jogszabályra hétfőn bólintott rá a Tanács. A tervezet most visszakerül második olvasatra az EP-be.

Az EU Tanácsa hétfőn első olvasatban jóváhagyta azt a jogszabály-tervezetet, amely egyértelműbb, olvashatóbb és több információval szolgáló címkéket helyezne el az élelmiszerek csomagolásán – derül ki az Agence Europe összeállításából. Az intézkedéstől az EU azt reméli, hogy a fogyasztók vásárláskor tudatosabban fognak majd választani.

A Huszonhetek álláspontja szerint a csomagoláson az energiaérték mellett bizonyos tápanyagok mennyiségi adatait is meg kell majd adni (ezek közé tartoznak a zsírok, telített zsírsavak, szénhidrátok, fehérjék, cukor, só). A Tanács szerint a nyomtatott szövegnek egy meghatározott minimális betűméretét el kell érnie.

Ugyanakkor néhány alkoholos ital mentességet élvez az előbbi (azaz a kötelező tápanyag-összetétel megadásával kapcsolatos) előírás alól, igaz, öt évvel a rendelet életbe lépését követően felülvizsgálatot fognak végrehajtani. A jogszabály egyébként kimondja azt is, hogy sertés-, bárány- és baromfitermékek esetében a származási országot is meg kell jelölni.

A tervezet most második olvasatra visszakerül az Európai Parlament elé. (Az első olvasatról az alábbi linkre kattintva olvashat.)