A fiatalkori bűnözés megelőzésének, illetve csökkentésének lehetőségeit is megvitatja az Európai Bűnmegelőzési Hálózat csütörtöki és pénteki budapesti ülésén.

Az Európai Unió 2001 óta működő, évente négyszer ülésező Európai Bűnmegelőzési Hálózatának(European Crime Prevention Network – EUCPN) fő feladata, hogy segítse a bűnmegelőzést az EU tagállamaiban, és lehetőséget adjon a tapasztalatcserére. A hálózat a tagállamok kormányai által kijelölt képviselőkből és helyetteseikből, valamint kutatóintézetek delegáltjaiból áll. A hálózat elnöke az EU Tanácsának soros elnökségét adó tagállam képviselője.
A Belügyminisztériumnak (BM) az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatása szerint a hálózat magyar elnökség alatti első ülésén 24 tagállam 31 bűnmegelőzési szakértője mellett az Európai Tanács főtitkársága és az Európai Bizottság egy-egy képviselője is részt vesz. Az ülés napirendjén szereplő legfontosabb kérdés a hálózat stratégiájának elfogadása, amelynek előkészítésében és előzetes egyeztetésében Magyarország is jelentős szerepet vállalt. A stratégia a hálózat történetében először ötéves időtartamra (2011-2015) határozza meg a célokat és a feladatokat. A stratégiával el akarják érni, hogy a hálózat hozzájáruljon a bűnmegelőzéssel kapcsolatos információk terjesztéséhez, valamint segítse az ehhez kapcsolódó programok, kialakítását a következő években.
Az ülésen megtárgyalják a tagok a tavalyi évről szóló jelentést, az idei munkatervet és az ezekre vonatkozó tanácsi következtetések tervezetét, amelyet a magyar elnökség spanyol és belga triópartnereivel és a soron következő lengyel elnökséggel közösen készített elő.
A magyar elnökség nagy hangsúlyt szeretne helyezni a bűnözéssel kapcsolatos információk, valamint a hatékony megelőzési módszerek megosztására, ezért az üléshez kapcsolódóan olyan programokkal készül, amelyek érdemi tapasztalatcserét tesznek lehetővé – közölte a BM. Pénteken a tagállamok képviselői magyar szakemberek felvezetése mellett kerekasztal-beszélgetéseken vitatják meg egyebek mellett, hogy milyen károkat okoz a gazdaságnak a bűnözés, valamint áttekintik a gyermek- és fiatalkori bűnözéssel kapcsolatos tagállami tapasztalatokat és a hasznosítható bűnmegelőzési gyakorlatokat.