A TASZ álláspontja szerint a kormány médiatörvény módosítási szándékai nemcsak elégtelenek, de helyenként még szigorúbb feltételeket írnának elő, mint a jelenleg hatályos törvény.

A TASZ álláspontja szerint a kormány médiatörvény módosítási szándékai nemcsak elégtelenek, de helyenként még szigorúbb feltételeket írnának elő, mint a jelenleg hatályos törvény.

Neelie Kroes digitális politikáért felelős EU-biztos, az Európai Bizottság alelnöke januárban vizsgálatot indított a magyar médiatörvények európai uniós joggal való összhangja miatt. A Kormány módosítási javaslatot készített a törvényről, amely sajtóhírek szerint Neelie Kroes támogatását élvezik. A TASZ szerint a módosítások nemcsak az Uniós Biztos kifogásait nem orvosolják, de helyenként még a hatályos szabályozásnál is korlátozóbb eredménnyel járna elfogadásuk.

Így például a kormány módosítási javaslata szerint a televíziók és rádiók esetén a tájékoztatási kötelezettséget új szabály határozná meg, az arányosság és a demokratikus közvélemény biztosítása érdekében. Ez azonban még közvetlenebb tartalmi beavatkozást jelent a média szerkesztési szabadságába, mint a hatályos szabály. A TASZ reméli, hogy az arányosság nem jelenti a politikai pártok hatalmi helyzete szerinti arányosságot a tájékoztatás tekintetében. A demokratikus közvélemény követelményét pedig a világon még sehol sem tudták kielégítően törvényben definiálni, pontosan azért, mert nem lehet: éppen attól demokratikus egy közvélemény, hogy az nem törvényben kerül meghatározásra.

A származási ország elvével kapcsolatban a kormány javaslata ugyan megoldaná a televíziók és a lekérhető szolgáltatások esetében az uniós joggal való harmonizációt, azonban a módosítás felemásra sikerült, így a Médiahatóság továbbra is felléphet a külföldi rádiókkal, valamint az online és nyomtatott sajtóval szemben.

A regisztrációs kötelezettségre vonatkozó szabályok változása pedig azt eredményezi, hogy egy újabb, 1 millió forintig terjedő pénzbíráság kivetésére adna lehetőséget a törvény.

A TASZ nyílt levelében azt kéri Kroes biztostól, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal és vizsgálatát terjessze ki további érintett uniós jogszabályok vizsgálatára, valamint a sajtó- és szólásszabadság szempontjából is vizsgálja a magyar törvényt.

A nyílt levél innen letölthető (pdf.)