A rádiós pályázatokon induló vállalkozások az új médiatörvény alapján szélesebb körű garanciákat kaptak. A jövőben, ha a médiaszolgáltatási pályázat eredményét a pályázó kifogásolja és bíróságon megtámadja, a bíróságok a médiahatóság döntését megsemmisíthetik vagy megváltoztathatják, ráadásul mindezt gyorsabb eljárásban, mint korábban.

Az esetlegesen felmerülő érdeksérelmekkel a jövőben a közigazgatási bíróságok foglalkoznak majd, amelyek széles körű garanciákkal védik a rádiós frekvencia-pályázatokon induló vállalkozások érdekeit is. Az új médiatörvény ugyanis a korábbi pályázatokkal kapcsolatban felmerült alkotmányossági mulasztást elhárítva egyértelműen rögzíti, hogy a pályázati eljárások is hatósági eljárás hatálya alá kerülnek, amely eljárásokra a közigazgatási eljárásról szóló törvény alkalmazandó. Ez utóbbi pedig biztosíthatja, hogy a pályázók érdekei szélesebb körben érvényesüljenek.

Az új médiatörvény tartalmazza, hogy a bíróság a Médiatanács döntéseit jogosult teljes körűen felülvizsgálni és, hogy a bírósági felülvizsgálat kiterjed mind a közigazgatási döntés tartalmára, mind az eljárási kérdésekre, sőt a közigazgatási döntésben foglalt mérlegelési szempontokra is. A bíróság a felülvizsgálat során a tartalmi kérdések szakmailag megalapozott ellenőrzése érdekében szakértőt is kirendelhet, vagy egyéb hatékony bizonyítási eszközt is igénybe vehet.

Amennyiben a hatósági döntés tartalma akár eljárásjogi, akár anyagi jogi szabályokat sért, a bíróság jogszerűségi alapon a hatósági döntést megsemmisítheti. Külön kiemelendő, hogy a médiatörvény kifejezetten erős bírósági felülvizsgálati jogkört tesz lehetővé, ugyanis a bíróság a Médiatanács hatósági döntését megváltoztathatja.

Az új szabályozással megszűnt a polgári jog és közigazgatási jog keveredése a médiaszabályozásban. Így mostantól hatósági eljárásjog érvényesülése biztosít garanciát minden médiaszolgáltatónak; mert egyrészt garantálja az ügyféli jogokat, másrészt egyértelművé, kiszámíthatóvá teszi a hatósági döntéshozatal – így a pályázati döntéshozatal – rendjét.

Az új szabályozás az eljárás minden szakaszát pontosan meghatározza. Egyértelműen tartalmazza a pályázatok alaki és tartalmi érvényességi feltételeit, a pályázati nyilvántartást, az ügyfeleket megillető garanciális jogosultságokat, a pályázati eljárást lezáró hatósági döntéstípusokat és a hatósági döntésekkel szemben bírósági felülvizsgálat szabályait.

A korábbi törvény szerint a ma elbírált rádiós pályázati ügy kapcsán fontos kiemelni, hogy az új szabályozás révén a jövőben egyetlen pályázat során sem hiányozhatnak az ügyfél jogait maradéktalanul szem előtt tartó garanciák és nem kerülhet egyetlen szolgáltató sem bizonytalan helyzetbe. A Médiatanácsnak a ma született bírósági ítélet alapján, mivel azt polgári bíróság hozta és a műsorszolgáltatási szerződések semmisségét nem mondta ki, nem kell további lépéseket tennie az ügyben