Az Európai Bizottság szerint az európai cégjegyzékek összekapcsolása nem csak a határokon átnyúló kereskedelmet ösztönözné, de évi akár 70 millió euró megtakarítást is eredményezne.

Az Európai Bizottság csütörtökön adott zöld jelzést annak a javaslatnak, amely a cégek, vállalkozások nyilvántartásait összekapcsolná az EU-ban. Az intézkedés lehetővé tenné, hogy az üzleti partnerek – elektronikus úton – akár egy másik tagállamból is könnyűszerrel hozzáférjenek a kívánt információkhoz, ami különösen fiókvállalatok létrehozásakor, vagy határokon átnyúló kereskedelem esetén, illetve szolgáltatások nyújtásakor lehet érdekes.

A cégjegyzékeket jelenleg nemzeti, regionális vagy helyi szinten szervezik, és gyakorta nincs meg ezeken a szinteken a kapacitás arra, hogy a szükséges információkat hatékony és átlátható módon tegyék elérhetővé. Jelenleg az üzleti élet szereplőinek sok nehézséget okoz, hogy az egyes tagállami cégjegyzékek csak bizonyos típusú adatokat tartalmaznak, az információk nem mindig frissek, a hozzáférés nehézkes, az adatok fordítása pedig gyakran nem elérhető.

A Bizottság javaslata szerint (mely megfontolásra még a tagállamok és az európai parlamenti képviselők elé kerül) a Huszonheteknek elektronikus összeköttetést kell létrehozniuk a cégnyilvántartásaik között annak érdekében, hogy a cégjegyzékek megbízható és frissített adatokat tároljanak és kínáljanak a benne szereplő vállalkozások és európai leányvállalataik státuszáról.

Az intézkedés fokozná a cégjegyzékek közötti hatékony együttműködést, valamint javítaná az érdekeltek, például a jelenlegi vagy jövőbeni üzleti partnerek, az ügyfelek, a különböző hivatalok hozzáférését a rendszerhez (az egyes tagállamok között is). A Bizottság becslései szerint ezek a lépések éves szinten több mint 69 millió euró megtakarítást eredményeznének.