Ahogyan az előző héten, úgy várhatóan az előttünk álló napokban is Líbia fogja dominálni az európai intézmények napirendjét – az Európai Unió várhatóan szankciókat is bevezet Moammer Kadhafi rendszere ellen.

Miközben tovább folytatódik az uniós polgárok kimenekítése az észak-afrikai országból, hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésére Genfbe érkezik Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője. Az Európai Unió eddig hárommillió eurót ajánlott fel a líbiaiak megsegítésére.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben Kirgizisztán elnökével, Roza Otunbajevával találkozik, és – többek között – az Európai Unió gázellátásáról egyeztetnek. Aznap Barroso Catherine Ashton és Stefan Füle bővítési biztos társaságában megbeszélést folytat Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel. Az ankarai vezetés egyre elégedetlenebb a bővítési folyamat lassúságával, miközben a bővítés támogatói Törökország energia-tranzitországként való szerepét hangsúlyozzák.

Az energiaügy a Miniszterek Tanácsában is elő fog kerülni: hétfőn (2011. február 28.) a Tanács ülésén Brüsszelben a megnövekedett energiaigények kielégítéséről és a megújuló energiaforrásokról fognak egyeztetni a tagállamok illetékes tárcavezetői.

Szintén hétfőn indít nyilvános konzultációt a Bizottság az úgynevezett projektkötvényekről, amellyel a pán-európai infrastrukturális beruházások anyagi fedezetét kívánják előteremteni. A konzultáció eredményét a Bizottság felhasználja a hosszútávú költségvetési keretre irányuló javaslatához, amelyet nyáron tesznek közzé.

Csütörtökön és pénteken (2011. március 3.-4.) Andris Piebalgs, a fejlesztéspolitikáért felelős európai biztos részt vesz egy csendes óceáni kis szigeten, Vanatun rendezett éghajlatügyi konferencián. A szigetre komoly fenyegetést jelent a felmelegedés következtében bekövetkező tengerszint-emelkedés.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke hétfőn a Vatikánba látogat, ahol találkozik XVI. Benedek pápával. Eközben a parlamenti képviselőcsoportok Brüsszelben a jövő heti plenáris ülést készítik elő.

Pénteken csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió tagállamainak szocialista és jobbközép vezetői is: az előbbiek Athénban, az utóbbiak pedig Helsinkinben találkoznak, hogy kialakítsák közös stratégiájukat az eurozóna csúcstalálkozójára, valamint az Európai Tanács márciusi ülésére.