Meghosszabbították két gyanúsított előzetes letartóztatását.

Még ketten vannak előzetesben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával kapcsolatos vesztegetési üggyel összefüggésben, az ügyészség a napokban ugyanis megszüntette a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójának előzetes letartóztatását.

Az MTI kedden ügyészségi forrásból úgy értesült, hogy az ügyészség megítélése szerint F. Tamással szemben már nem állt fenn a szökés, elrejtőzés, a tanúk befolyásolásának, illetve bizonyítékok eltüntetésének veszélye, ezért döntöttek a szabadon bocsátásáról.

A PTE volt gazdasági főigazgatójának és tanácsadójának letartóztatását azonban június 2-ig meghosszabbította a Pécsi Városi Bíróság. Hajdu István, a bíróság elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: a két ember esetében fennáll a szökés, az elrejtőzés és a tanúk befolyásolásának veszélye.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggően bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A gyanúsítottak védőinek tájékoztatása szerint több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az érintettek között van az egyetem volt gazdasági főigazgatója, informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is.

Tavaly június óta tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba, de ma már csak ketten vannak ezen intézkedés hatálya alatt.

Az MTI az érintettek ügyvédjeitől korábban úgy értesült, hogy az NNI feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak – különböző beszerzések során – pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást. Az ezzel kapcsolatos gyanút titkos információszerzés tette megalapozottá.