Magyarország a szükséges konzultációk után működésbe léptette az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát a Líbiában rekedt európai polgárok evakuálása érdekében.

A magyar hatóságok sikeres küldetést hajtottak végre a hétvégén, 27 magyart és 66 további uniós állampolgárt Budapestre menekítettek – egyebek mellett erről tájékoztatta Orbán Viktor kedden az Európai Tanács elnökét. Az EU soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként Herman van Rompuy-höz intézett levelében a magyar elnökségnek a líbiai eseményekkel kapcsolatos tevékenységéről számolt be Orbán Viktor – tájékoztatta az MTI-t Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Orbán Viktor arról írt a levélben, hogy Magyarország fenntartja az Európai Unió képviseletét is ellátó tripoli nagykövetségének működését. Tájékoztatásában kitért arra is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát követően rekordgyorsasággal született meg a Líbiával szembeni európai korlátozásokról és szankciókról szóló döntés.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint az uniós energiaügyi miniszterek egyetértettek: a líbiai helyzet erős politikai fellépést kíván az EU részéről. A kormányfő szóvivője közölte: a magyar elnökség továbbra is figyelemmel követi az Európai Unió déli szomszédságában zajló eseményeket.