Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke 2011. március 11-re rendkívüli EU-csúcsot hívott össze Brüsszelbe, hogy a tagállamok vezetői egyeztessenek első sorban a Líbiai események kapcsán kialakult helyzetről.

Ezzel egy napon két csúcstalálkozót is tartanak Brüsszelben: előbb az EU27-ek gyűlnek össze, majd délután az euróövezet 17 tagállamának vezetői következnek, hogy a magasabb szintre helyezendő gazdaságpolitikai koordinációról egyeztessenek.

Az Európai Tanács észak-afrikai helyzetről szóló állam- és kormányfői találkozóját a külügyminiszterek tanácskozása előzi meg.

A magyar uniós elnökség képviseletében Győri Enikő államtitkár Krisztalina Georgieva biztossal közösen ma közös tárgyalásokat folytat a tunéziai átmeneti kormány képviselőivel. Az út során ellátogatnak egy tunéziai táborba, ahol felmérik a menekültek helyzetét és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit.

Háttér

A líbiai-tunéziai határt eddig több mint 77 ezer menekült lépte át (jelenleg óránként több mint ezer), legtöbbjük egyiptomi vendégmunkás. Folyamatos hazajuttatásukról Egyiptom igyekszik gondoskodni, ennek ellenére komoly humanitárius válság alakult ki az átkelőhely környékén, ahol tömegével várakoznak bebocsátásra a Líbiát elhagyni akarók, élelem, ivóvíz és alapvető higiénés feltételek nélkül. A tunéziai határvédelmi szervek folyamatosan fogadják az érkezőket, elhelyezésük azonban komoly problémákat okoz. Szükséges, hogy az EU segítséget nyújtson Tunéziának a határállomáson kialakult helyzet kezeléséhez. A menekültáradat fogadása, ideiglenes elhelyezése és hazajuttatása komoly kihívás, amely a különböző nemzetközi szervezetek és az érintett országok összehangolt fellépését igényli.