Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, digitális politikáért felelős biztos a vendége a Nők a tudományban, innovációban és technológiában a digitális korszak idején című mai budapesti konferenciának.

A soros magyar uniós elnökség égisze alatt rendezendő tanácskozás célja, hogy megvitassák a technológia és a tudomány területén dolgozó nők szerepét, és hangsúlyozzák részvételük szükségességét. A tanácskozást, amelynek első ülését már vasárnap este megtartották, ma Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nyitotta meg.

A digitális politikáért felelős biztos a háromnapos konferencia második napján mondott köszöntőjében kiemelte: egyre több nő tanul tovább, szerez felsőfokú végzettséget, mégis úgy tűnik, félnek a tudományos karriert választani.
Esélyegyenlőséget kell teremteni a tudományokban is, és optimizmusra ad okot, hogy a nők mindig is úttörő szelleműek voltak – tette hozzá Neelie Kroes a magyar EU-elnökség keretében rendezett tanácskozáson, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).
Dalia Grybauskaite litván államfő videoüzenetében hangsúlyozta: egész Európában megfigyelhető probléma a nők alacsony száma a tudományokban, a helyzet megoldására konkrét akciótervet kell kidolgozni.

Az államtitkár, aki a magyar EU-elnökség alatt a Versenyképességi Tanács elnöke is, a konferencián hangsúlyozta: a lisszaboni stratégia kudarca után az EU 2020 versenyképességi és foglalkoztatási stratégiának kiemelten fontos szerep jut az unióban, hogy az EU minél jelentősebb pozíciót töltsön be a világgazdaságban.
Bár nagyon sok nő tanul tovább Európában, sokan szereznek felsőfokú végzettséget, kevesebben dolgoznak később a tudományok területén, mint ahogyan az a felsőoktatásban megfigyelhető arányuk alapján várható lenne – mutatott rá köszöntőjében Cséfalvay Zoltán a háromnapos tanácskozás második napján, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).
Pálinkás József, az MTA elnöke a rendezvényen elmondta, hogy száz éve még csak nagyon kevés nővel lehetett találkozni Európában a tudományok területén, és gyermekkorában is nagyon kevés nő dolgozott mérnökként, tevékenykedett a természettudományokban. Azóta lassú változás figyelhető meg, egyre több nő tanul kémiát, biológiát, környezettudományt az egyetemeken – tette hozzá.
Kifejtette: még mindig nincs elég nő a tudományokban, különösen nem a vezető pozíciókban, és ennek a helyzetnek a megváltoztatásához az egész társadalom hozzájárulására van szükség.
Az Európai Bizottsággal és az MTA-val közösen szervezett konferencia célja, hogy a résztvevők megvitassák a technológia és a tudomány területein dolgozó nők szerepének fontosságát.
Az esemény keretében a jövő technológiáit bemutató kiállítást is rendeznek, és kiosztják a hasonló témában meghirdetett gyermekrajzverseny díjait.