Jogosan bírságolt egy kábeltévét egymillió forintra tavaly az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amiért az egyik melegnek hitt dolgozóját állandóan zaklatták a munkahelyén, sőt a képernyőről is letiltották – ezt mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) hétfői jogerős ítéletében.

A névtelenséget kért férfinek a hatóság előtt és a bírósági eljárásban is a Magyar Helsinki Bizottság nyújtott jogi segítséget.

Munkatársai és főnöke is azt gondolták róla, hogy meleg, ezért folyamatosan zaklatták a munkahelyén. Kollégái elidegenedtek tőle, végül a képernyőn sem szerepelhetett (pedig azt megelőzően interjúkat is készített), a zaklatás egészségi állapotának romlásához is vezetett – áll az ügyben született hatósági határozatban. Ezért fordult az EBH-hoz 2010 májusában a férfi, akit az eljárásban a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai képviseltek. Az ügyet a Biatorbágyi Kábeltévé Kft. vitte a bíróság elé, de hiába támadta meg az EBH tavaly novemberi határozatát, mert az FB jogszerűnek ítélte a hátrányos megkülönböztetés és a zaklatás tényét kimondó határozatot, és a bírság mértékét sem tartotta eltúlzottnak.

A panaszos 2009 nyarától egy évig dolgozott a kábeltévénél. A problémái azután kezdődtek, hogy egy céges nyaraláson ő és egy férfi kollégája, – aki egykori iskolatársa volt – egy szobába kerültek. A panaszos azt állította, hogy a munkáltató ezután többször zaklatta mások előtt kettejüket, kijelentéseivel megalázó, megszégyenítő munkakörnyezetet alakított ki. A panaszos titokban készített hangfelvétellel igazolta, hogy a munkáltató ügyvezetője az összes munkatárs jelenlétében olyan kijelentéseket tett, hogy “aki kurvásan viselkedik, az kurva, ezen nincs mit szépíteni”, és “ez a magatartás nem felel meg a társadalmi elvárásoknak”, “amiért régebben az illetőt „úgy tökön rúgták volna, hogy leesik a feje”.

A munkáltató védekezésében a panaszos viselkedését sérelmezte, szerinte „lekezelően bánt a többi beosztottal” a női munkatársakkal, külön ebédeltek, nem jártak a többiekkel dohányozni), amit a hatóság úgy értékelt: ha ez igaz is lenne, az sem indokolná a munkáltató szélsőségesen zaklató viselkedését. A tévé ügyvezetője a közigazgatási eljárás során tartott tárgyaláson már elismerte, hogy valóban elhangzottak a hangfelvételen rögzített mondatok. Ezt próbálta meg később tagadni, amit azonban utólag vitatni már nem reális, foglalt állást a bíróság, amely nem tartotta eltúlzottnak a kiszabott egymilliós bírságot sem.

A bíróság elfogadta az EBH érvelését: megengedhetetlen a szexuális orientáció szerinti hátrányos megkülönböztetés, az ilyen magatartás mind az uniós, mind a magyar jogszabályok alapján tilos. Súlyosító körülmény volt az ügyben, hogy a munkáltató nemcsak elmulasztott fellépni a megalázó környezettel szemben, hanem annak kialakításához maga is aktív módon hozzájárult. 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata itt érhető el.