Csütörtökön a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója elfogadta az alkotmányszövegező bizottság által elkészített alkotmánytervezetet.

A KDNP szerint minden fontosnak tartott téma bekerült a tervezetbe, az ellenzéki pártok azonban élesen bírálják a készülő alaptörvényt.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség csütörtöki ülésén megtárgyalta és elfogadta a kormánypárti képviselőcsoport alkotmányszövegező bizottsága által elkészített alaptörvény-tervezetet – közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A képviselők a jogszabálynak a Magyarország alaptörvénye címet, az első fejezetnek pedig a Nemzeti hitvallás elnevezést javasolták. A szerdán nyilvánosságra hozott szövegtervezetet a március 14-i parlamenti beterjesztésig már csak stilisztikailag fogják módosítani, ám a kormánypárti képviselők a későbbiekben indítványoznak majd tartalmi változtatásokat is a “húsvéti alkotmányhoz”, amelyeket a képviselőcsoport mérlegel. A KDNP frakciója nem javasol módosításokat, mint jelezték: minden általuk fontosnak tartott kérdés bekerült a tervezetbe.

Élesen bírálta a tervezetet az ellenzék

A szocialista Lendvai Ildikó szerint az alkotmány tervezete a jelenben és a jövőben élő állampolgárok jogairól nagyon keveset mond. Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy nem lehet pontosan megtudni az új alaptörvény tervezetéből, kinek lesz majd választójoga határon túl és innen, valamint hogy a gyerekek utáni választójogról is csak általános utalást tartalmaz a javaslat. A MSZP kifogásolta azt is, hogy ha a tervezetnek megfelelően a parlamenti képviselők 20 vagy 25 százaléka fordulhat majd az Ab-hez, akkor ez hátrányosan érintheti a kisebb parlamenti pártokat.

A Jobbik szerint a kormánypártok saját elképzelésüket erőltetik rá az országra, a tervezetben szereplő újdonságok nem fejezik ki a társadalom többségének igényét. A párt támogatja a vármegyerendszer visszaállítását, nem ért viszont egyet a gyermekek után járó extra szavazati jog bevezetésével és abszurdnak tartják, hogy az új alkotmány végén szerepelnének az azt megszavazó országgyűlési képviselők nevei. Novák Előd alelnök megerősítette, hogy a Jobbik várhatóan nem szavazza meg az új alkotmányt annak áprilisra tervezett zárószavazásán.

A Lehet más a politika (LMP) képviselőcsoportja szerint helyesen döntöttek, amikor nem térek vissza az alkotmányozási folyamatba, mert úgy vélik: a kormánypártok gesztusai pusztán propagandafogások. Schiffer András frakcióvezető szerint a Fidesz-KDNP „pártalkotmányt” csinál magénak.