Nagy-Britannia csalásokra szakosodott bűnügyi hivatala hónapokkal ezelőtt jogsegélyi megkeresést intézett a magyar vádhatósághoz, és adatokat kért a Gripen-ügyben; az ügyészség ezeket teljesítette – írta a hétfői Népszabadság.

Azt azonban, hogy a britek mire bukkantak, és mire voltak kíváncsiak, egyik fél sem árulja el – fűzték hozzá.
Elismerte a Legfőbb Ügyészség (LÜ) egy hivatalos levélben, hogy a brit Súlyos Csalások Elleni Hivatal (SFO) az úgynevezett Gripen-ügyben, függetlenül más nyomozásoktól, saját vizsgálatot indított, és ennek keretében jogsegélyi megkeresést intézett a magyar Legfőbb Ügyészséghez, amelyet a magyar fél maradéktalanul teljesített is. Ez derül ki abból a levélből, amelyet Sinku Pál, az LÜ kiemelt ügyek főosztályának vezetője írt Jávor Benedek LMP-frakcióvezető-helyettes írásbeli megkeresésére.

A Gripenek beszerzéséről 2001 szeptemberében döntött az első Orbán-kormány, azután, hogy a harcászati szakma és a honvédelmi tárca szerint az amerikai F-16-osok vásárlása lett volna indokolt – áll a cikkben. A 108 milliárd forintos bérleti megállapodást később a Medgyessy-kormány jelentősen kibővítette. Az ügylet kapcsán azután merült fel az esetleges korrupció gyanúja, hogy svéd riporterek leleplező filmet készítettek a Gripen-beszerzésekről.

Jávor Benedek LMP-s képviselő a lapnak azt mondta: érezhetően minden fronton az információk teljes visszatartása zajlik, ez pedig nem segíti a gyanú eloszlatását. “Készséggel elhiszem, hogy nem történt korrupció, de az mindenképpen érdekes, hogy vádalku blokkolja a teljes igazság megismerését. Vádalkut pedig általában nem akkor szoktak kötni, amikor az érintett minden kétséget kizáróan ártatlan” – fogalmazott.