A kiszámítható családtámogatási rendszerek fontosságára hívta fel a figyelmet Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Az államtitkár a “Gyermekek Európája” kormányközi munkacsoportülés programjaként szervezett konferencia megnyitóján kiemelte: minden gyermeknek joga van az egészséges testi és lelki élethez. Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a családi életre, a gyermekvállalásra való felkészítés nem része az iskolai nevelésnek. A diákok nem kapnak támogatást egyebek közt arra nézve, hogy hogyan kell nevelni egy gyermeket – tette hozzá az államtitkár, aki szerint ennek a következményei a széteső családok, a lelki bajok. A szociális államtitkár hangsúlyozta: minden egyes tagország százmilliókat költ gyermekvédelemre. Hozzátette, a kormányok elsődleges feladata és kötelessége a kiszámítható családtámogatási rendszerek megtartása.

Mint mondta, az EU-ban nincs egyetlen egy megoldás erre a kérdésre. Jónak mondható Franciaország, a Benelux államok és a Skandináv országok gyakorlata is – értékelte.

Soltész Miklós fontosnak nevezte egy jó gyermekvédelmi törvény megalkotását. Beszélt arról is, hogy uniós pályázatok keretében tucatnyi gyermekotthont tud a kormány a jövőben felújítani.

A KDNP-s államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb problémaként jelzik a szülők és a szakemberek is a súlyosan viselkedészavaros gyermekek számának növekedését. Hozzátette: beszélni kell a szexuális zaklatáson átesett gyermekekről, valamint azokról is, akiket drogkereskedelembe kényszerítenek. A fogyatékossággal született gyermekekre is nagyobb figyelmet kell fordítani – mondta.

Az államtitkár közölte, a magzat védtelen és segítségre szorul. Kiemelte a prevenció, a felvilágosítás fontosságát a gyermekvállalásnál.

Soltész Miklós – mint közölte – olyan nyilatkozat elfogadására tesz javaslatot, melyben az áll: a család a társadalom alapja, a gyermek alapvető joga, hogy családban nőjön fel, valamint a gyermekek szülei felelősek a rájuk bízott gyermekekért.

Az államtitkár a konferencia elején újságíróknak elmondta: a kormány az eddigi kilenc hónapban egyebek közt átalakította az adórendszert, családbaráttá tette, valamint visszaállította a három éves gyest. Véleménye szerint támogatni kell az anyának mind a gyermeknevelői, mind pedig a munkahelyi szerepét.

Az Európai Unió soros elnöksége 2000 óta minden évben megrendezi a gyermekvédelmi témájú munkacsoportülés konferenciáját, amelynek célja a tagállamok gyermekpolitikáinak bemutatása, a jó gyakorlatok ismertetése, és ezzel a gyermekpolitika esetleges átalakítása.