A lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartanak megemlékezést ma napirend előtt az országgyűlési képviselők, akik ezt követően tizenkét órában folytathatják az alkotmányjavaslatok általános vitáját.

A honatyák a kormánypártok által benyújtott, Magyarország Alkotmánya címet viselő törvényjavaslathoz, illetve a Szili Katalin által, a Magyar Köztársaság Alkotmánya néven benyújtott előterjesztésekhez szólhatnak hozzá, ám az MSZP és az LMP korábban jelezte, nem vesznek részt a vitában. A Házbizottság döntése értelmében a kormánypártok és az ellenzék összesen egyaránt 20-20 órában fejthetné ki véleményét.
A Lázár János Fidesz-frakcióvezető által húsvéti alkotmányként aposztrofált Fidesz-KDNP-előterjesztés a Nemzeti hitvallás című fejezettel kezdődik és egyebek mellett rögzíti, hogy “hazánk neve Magyarország”. A független Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke pedig javaslatában a parlamentáris köztársaság és az ökoszociális piacgazdaság bevezetését indítványozza.
A Ház az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket, a végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én írja alá a szöveget ünnepélyes keretek között.
A Magyar Televízió a két javaslat teljes összevont általános vitáját közvetíti.