A Fővárosi Közgyűlés ma reggel kezdődő ülésén várhatóan napirendre kerül a hajléktalanellátó szervezetekkel kötött szerződések felmondása, díszpolgári címek visszavonása, a parkolási rendelet módosítása és a BKV tőkepótló támogatásának felhasználása is.

A testület előtt lévő előterjesztés szerint a főváros – nyolc hónapos felmondási idővel – szerződést bontana a budapesti hajléktalan-ellátásban szerepet vállaló civil szervezetekkel. A városvezetés az előterjesztést az önkormányzat pénzügyi helyzetével, a “válságköltségvetéssel” indokolja. A javaslat szerint az önkormányzat ugyanakkor két civil szervezettel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Menhely Alapítvánnyal új közszolgálati szerződést kíván kötni a második félévben.
Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester kezdeményezésére várhatóan visszavonnak kilenc díszpolgári címet, közöttük Sztálinét és Haynauét. A főpolgármester azzal indokolja a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.
A testület várhatóan megváltoztatja a díszpolgári cím adományozásáról szóló rendeletét, és lehetővé teszi, hogy a jövőben ne csak élő személyiség kaphassa meg a díjat, hanem posztumusz is adományozható legyen. A változtatásra azért van szükség, hogy mások mellett Elvis Presley is díszpolgári címet kaphasson; az amerikai énekes azért kapná meg a kitüntető címet, mert 1956-ban kiállt a magyarok mellett.
A közgyűlés várható döntésének megfelelően a jövőben nem kell majd 25 évig várni arra, hogy egy személyiségről utcát nevezzenek el; a javaslat szerint ezt az időt 5 évre csökkentenék.
Valószínűleg módosítják a parkolási rendeletet is, amelynek értelmében csak azok a helyi lakosok kaphatnak parkolómatricát, akiknek nincs 30 napon túli pótdíjtartozása.
Várhatóan napirendre tűzik a BKV tőkepótló támogatásának felhasználásáról szóló javaslatot is. A BKV az előterjesztés szerint a 10 milliárd forint jelentős részét jármű- és pályafelújításra költené.
A közgyűlés arról is dönthet, hogy mégsem biztosít díjmentes utazást a szolgálaton kívüli rendőröknek a BKV járművein. A korábban meghozott rendeletet most azért vonják vissza, mert a rendőrség és a BKV nem tudott megegyezni arról, ki fizesse a szolgáltatás után járó általános forgalmi adót.