A magyar kormány nem csatlakozik most az Európaktumhoz, és egyelőre nem lép be a Líbiával kapcsolatos esetleges katonai akcióba sem – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök 2011. március 22-én Budapesten, két nappal az Európai Tanács ülése előtt.

Orbán azt követően beszélt sajtóértekezleten, hogy tájékoztatta a magyar parlamenti pártokat a kormánynak a csúcstalálkozóval kapcsolatos terveiről. Az Európaktumtól való távolmaradást azzal indokolta, hogy Magyarország fenn kívánja tartani a függetlenségét az adórendszer kérdésében. „A magyar kormány döntött, hogy az adófüggetlenségét fönntartja a következő időszakban” – fogalmazott Orbán. Hozzátette, hogy egyik parlamenti párt sem ellenzi a kormány álláspontját. Teljes nemzeti egyetértés van, hogy Magyarország ne adja fel a Közép-Európa, később egész Európa legkorszerűbb adórendszerének kiépítésére vonatkozó célját, mutatott rá Orbán.

A miniszterelnök közgazdászok számításaira hivatkozva azzal érvelt, hogy az Európaktumhoz való csatlakozás „jelentős mértékben ellene hatna a magyar gazdaság modernizálásának”.

Nagy siker a gazdaságirányítási jogszabálycsomag elfogadása

Orbán korábban jelezte félelmét, hogy az Európaktum az EU intézményi rendszerén kívül születne meg. A március 11-i uniós és euróövezeti csúcstalálkozó után Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Budapesten garanciát adott neki, hogy az Európaktum az EU intézményi rendszerén belül jön létre, amit Orbán elégedetten nyugtázott.

A miniszterelnök magyar sikernek minősítette, hogy a március 24-25-i csúcstalálkozó el fogja fogadni a gazdasági kormányzás reformját célzó hat jogszabályból álló csomagot. „Magyarország nagy siker előtt áll, mert a tagállamokkal sikerült tető alá hozni a hat jogszabály végső szövegtervezetét, amelyet a miniszterelnökök most jóváhagynak” – fogalmazott Orbán.

Líbia: a magyar kormány kitart óvatos álláspontja mellett

A líbiai helyzettel kapcsolatban Orbán kijelentette, hogy „létrejött a hajlandók koalíciója”, azaz azon országoknak a csoportja, amelyek hajlandók katonai akcióra is Líbia felségterületén. „Mi nem tartozunk a hajlandók közé” – tette hozzá. A magyar kormányfő azt mondta, hogy hacsak a csúcstalálkozón nem kap más információt a tényállásról, ő kitart eddigi óvatos álláspontja mellett. Leszögezte: „elfogadhatatlan, hogy civilek élete essen áldozatul egy nem demokratikus rezsim katonai akcióinak”. Újságírói kérdésre válaszolva a líbiai katonai akció ellenzésével magyarázta a március 19-i párizsi találkozótól való távolmaradását.

Orbán az előző sajtóértekezletén, március 12-én is óvatosságra intett Líbiával kapcsolatban. Azt mondta, hogy „Európa most hosszú távra megalapozhat egy keresztény-muszlim együttműködést, és semmi olyat nem szabad tenni, ami miatt ez a történelmi lehetőség kicsúszik a kezünkből”.