A nyugdíjkorhatárak emelése, és az önálló bérpolitika feladása miatt aggódik az Európai Szakszervezeti Szövetség, amely tiltakozó megmozdulást szervezett csütörtökre, az euróstabilitási paktumot várhatóan elfogadó európai tanácsülés első napjára.

Az uniós állam- és kormányfők csütörtöki ülése előtt rendezendő úgynevezett Szociális Csúcson fog hivatalosan is tiltakozni az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) az euróstabilitási paktum miatt, amelyet az Európai Tanács este kezdődő ülésén fogadhatnak el a tagállami vezetők. Az érdekképviseleti konföderáció szerint a már meghozott, és a jövőben is tervezett megszorítások mellett aggasztó az az irány is, amelyet a paktum kijelöl az EU számára.

A szövetség főtitkára Brüsszelben szükségesnek nevezte a gazdaságpolitikai koordináció mélyítését, és nem az újabb tagállami kompetenciák feladásának filozófiája miatt aggódik, sokkal inkább azok miatt a konkrét intézkedések miatt, amelyek John Monks szerint „implicite még mindig a paktumban vannak”.

Bár a sajtóban elterjedt, eredeti német-francia javaslat még javaslatot tett volna a nyugdíjkorhatárok harmonizációjára, és a bérindexálás megszüntetésére az eurozónában, de a március 11-re körvonalazott paktum – a nagy tagállami ellenállás miatt – már jóval általánosabban fogalmaz, és leszögezi, az Európai Unió tiszteletben tartja a nemzeti tradíciókat, főként ami a kollektív bértárgyalásokra vonatkozik, ez alapján tehát az eurózóna továbbra is bevonná a szakszervezeteket is a közszféra béreinek éves megállapításába.

Ettől függetlenül John Monks aggódik. A BruxInfo kérdésére elmondta, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke már sokat finomított az eredeti Merkel-Sarkozy javaslaton, de a paktum még mindig előrevetíti a bérek megállapítási rendszerének felülvizsgálatát, az élőmunka költségeinek számítását, és az indexálás megszüntetését sem zárja ki – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Ugyancsak elfogadhatatlan az ETUC számára a nyugdíjkorhatár további, ráadásul egységes emelése. Bár a paktum erre sem tartalmaz közvetlen és konkrét utalást, John Monks szerint „a dolgok mégis ebbe az irányba mutatnak”. Kifejtette, a nyugdíjkorhatár kötése a várható élettartamhoz főként azokban a régiókban és iparágakban lenne kedvezőtlen hatású, ahol az európai átlagnál jóal kevesebb ideig élnek az emberek. Példaként említette a manchesteri ipari régiót, ahol 59 év a férfiak várható életkora.

John Monks hitet tett az eurókötvények, és a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése mellett. Utóbbi kapcsán megjegyezte, „a válságot a pénzügyi szektor okozta, az országok mégis a munkavállalókkal fizettetik meg ennek árát a megszorítások segítségével”.

A szakszervezeti vezetőnek nincsenek illúziói a csütörtöki Szociális Csúcs, és az Európai Tanács ülése kapcásn, de mint mondta, még csak „a gazdasági kormányzás kialakításának elején vagyunk, hosszú menet van, és optimista vagyok atekintetben, hogy lesz változás”.

Az ETUC csütörtökre hirdette meg a Cselekvés Európai Napját, amelyen a szövetség tüntetést szervez Brüsszelben. John Monks szerint a demonstráció inkább lesz szimbolikus, mint nagyszabású. A tiltakozások ereje leginkább abban rejlik, hogy a következő napokban és hetekben Európa-szerte megmozdulások lesznek. Csütörtökön Brüsszel mellett még Madridban és Berlinben, szombaton Londonban, április 9-én pedig Budapesten tüntetnek majd a szakszervezetek az európaktum várható hatásai ellen.