A BorsodChem 1,2 milliárd euró értékű felvásárlásában nyújtott tanácsadásért az Allen & Overy lett ’Az év ügyvédi irodája Magyarországon’.

Az Egyesült Királyság vezető pénzügyi jogi folyóirata, az International Financial Law Review (IFLR) az Allen & Overy budapesti irodájának ítélte oda ’Az év ügyvédi irodája Magyarországon’ díjat.

Az Allen & Overy a díjat a BorsodChem pénzügyi átstrukturálásában és a vállalat a Wanhua Industrial Group (Wanhua) általi felvásárlásában játszott tanácsadói szerepéért nyerte el. Az 1,2 milliárd euró értékű tranzakcióban az Allen & Overy vállalati, banki és hitelátstrukturálási szakcsoportjainak magyar, brit és hongkongi jogászai működtek közre tanácsadóként. Az Allen & Overy budapesti irodája 2006 után idén második alkalommal nyerte el a rangos nemzetközi szakmai elismerést.

Az Allen & Overy számára a díjat a brit IFLR című folyóirat ítélte oda, amely a pénzügyi szolgáltatók, vállalatok, jogi irodák és vállalati jogászok első számú jogi témájú információforrása világszerte több mint 30 éve.

Az Allen & Overy a kínai Yantai tartomány többségi tulajdonában álló Wanhuát segítette tanácsadóként 2009 júniusától a vállalatfelvásárlás lezárásáig, 2011 januárjáig, amely során a Wanhua több lépcsőben irányító befolyást szerzett a BorsodChem felett, létrehozva ezzel a világ harmadik legnagyobb izocianát-gyártó vállalatát.

“Ez a tranzakció jó példája egy kínai vállalat által külföldön végrehajtott nagyon sikeres vállaltfelvásárlásnak. A kínai vállalat külföldön első ízben alkalmazott egy olyan innovatív felvásárlási stratégiát, amelynek végrehajtásával megszerezte a céltársaság alárendelt kölcsöntőkéjét (mezzanin hiteleit) és szenior hiteleit.“ – mondta el az Allen & Overy budapesti irodájának bank- és pénzügyjogi praxisát vezető James Graham.

Az Allen & Overy budapesti irodájának vezető partnere, Lengyel Zoltán hozzáfűzte: – “Az Allen & Overy két évvel ezelőtt –­ tovább erősítve jelenlétét a magyar piacon ­– regionális angol bank- és pénzügyjogi praxist épített ki Budapesten, amely James Graham vezetésével eredményesen működött közre e sokszereplős, határokon átívelő tranzakcióban. Tapasztalataink szerint a külföldi befektetők jelenleg is nagyon aktívak, és hosszú távú szerepet kívánnak vállalni a válság miatt csődközeli helyzetbe jutott magyarországi eszközök felvásárlásában és finanszírozásában. Ezért úgy gondoljuk, hogy regionális bank-és pénzügyjogi praxisunk továbbra is jelentős ügyletekben működhet közre.”

Az Allen & Overy közel 5000 jogászt, ezen belül 470 partnert foglalkoztat 36 irodában világszerte. Az Allen & Overy Magyarországon 1993-ban kezdte meg működését. A budapesti ügyvédi iroda 25 jogászt, ezen belül 2 partnert foglalkoztat. Az iroda sokrétű tapasztalatokkal és szaktudással rendelkezik elsősorban az M&A, bankjogi és tőkepiaci jogi tanácsadás területén. Az Allen & Overy budapesti irodájának árbevétele 2010-ben 33%-kal nőtt az előző évi, egy milliárd forint feletti bevételhez képest.